A klímavédelem már a holland autópályákat is utolérte

A klímavédelem már a holland autópályákat is utolérte

Autópálya Németországban, ahol egyelőre nincs sebességkorlátozás (Fotó: Unsplash/Markus Spiske)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A holland kormány klímavédelmi okokból 100 km/h-ra csökkenti a maximális sebességhatárt az autópályákon. Az intézkedéstől a nitrogén-oxidok kibocsátás-csökkenését várják, mellyel jelentősen javulna a levegő minősége, mivel ez főleg a nagyvárosokban jelentkező probléma, ahol a holland autópályák egy része is keresztül halad – írja az osztrák autóklub, az ÖAMTC. A döntésnek köszönhetően a szén-dioxid kibocsátás is nagyban csökkenhet, amit elsősorban felelősnek tartanak a klímaváltozásért. A korlátozás reggel hat órától este hét óráig lesz érvényben, amint kihelyezték az új jelzőtáblákat március 12-16 között. Hollandiában már ezelőtt is viszonylag sok olyan autópálya szakasz volt, ahol 100 km/h a maximális sebesség.

A nagyobb sebességet kedvelőknek Közép-Európában nem kell izgulniuk, bár igaz, hogy Ausztriában már nem megengedett 140 km/h-val száguldozni, hiszen a tesztidőszak véget ért. Magyarországon továbbra is a 130 km/h-s korlátozás marad érvényben. Németországban alapesetben nincs korlátozás a sztrádákon.

Címkék: Ausztria, autó, sebesség