A kormány nem egyeztetett a fővárossal a labdarúgó-Eb budapesti mérkőzéseivel kapcsolatban

A kormány nem egyeztetett a fővárossal a labdarúgó-Eb budapesti mérkőzéseivel kapcsolatban

Indul a Szuperkupa (Fotó: Magyar Hang/Lukács Csaba)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Budapest az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) hivatalos bejelentéséből értesült, hogy a 2021-es Európa-bajnokságban fővárosunk a nyolc város közül az egyetlen, amely telt házas mérkőzéseket tervez – írta hétfőn Gy. Németh Erzsébet. A humán területekért felelős főpolgármester-helyettes által jegyzett közlemény szerint erről korábban annak ellenére sem szereztek tudomást, hogy április első napjaiban hivatalos levélben kereste meg Vági Mártont, az MLSZ főtitkárát, hogy közös gondolkodást kezdeményezzen a 2021. évi labdarúgó-Európa-bajnokság budapesti eseményei kapcsán.

– Igazolódni látszanak azok baljós feltételezések, melyek szerint az aggasztó járványhelyzet és a szakmai javaslatok ellenére a kormány azért tervez nyitást és lazítást, hogy az Európa-bajnokságot a fővárosban rendezze meg. A fővárosnak rendezői szerepköre ellenére sincsenek olyan jogosítványai, melyek lehetőséget adnának a beavatkozásra. A döntés ezért arról, hogy a 2021. évi labdarúgó-Európa-bajnokság budapesti mérkőzései milyen módon, befogadással és nézői beengedésekkel kerülnek megrendezésre, teljes mértékben a Magyar Labdarúgó Szövetség, valamint Magyarország kormányának felelőssége. Sajnálattal látom, hogy sem a többi európai ország példája, sem a magyar járványügyi szakemberek véleménye, sem Budapest álláspontja nem érdekli a kormányt, amikor a labdarúgásról van szó – olvasható Gy. Németh Erzsébet lapunknak is megküldött közleményében.

Mint a főpolgámester-helyettes írja: „Ahhoz, hogy ez a nagyszabású sportrendezvény biztonságos körülmények között legyen megrendezve, elengedhetetlenül fontos a főváros és a kormány szakmai alapokon nyugvó együttműködése. Rengeteg olyan feladat vár a városra, amit csak nagyon alapos felkészüléssel, pontos tájékoztatással és előrelátó tervezéssel lehet megoldani. Bár az elmúlt év alapján halványnak látom a reményt, hogy ebben partnerre találunk a kormány oldalán, de mindenkinek meg kell értenie, hogy nem lehet a józan ésszel és a szakmaisággal szemben meghozni ilyen fontos döntéseket.”

– Közös érdeknek kell tekintenünk a fővárosiak, a főváros és az ide érkező külföldiek biztonságát! Ezért várjuk a kormány tájékoztatását, hogy milyen speciális technikák alkalmazását javasolja az egészségügyi protokoll szurkolókkal való megismertetésére és betartatására telt házas meccsek esetén, hogyan kíván együttműködni a fővárossal a felkészülésben – írta a DK politikusa.

Ahogy arról már korábban többször is beszámoltunk, a 2020-as labdarúgó-Európa-bajnokság a koronavírus-járvány miatt az idei évre csúszott. A rendezvény különlegessége, hogy a megszokott egy, vagy két rendező ország helyett az első Eb hatvanadik évfordulójára olyan tornát tartanának, ahol 12 ország 12 stadionjában rendeznék meg a kontinensviadalt Glasgowtól Bakuig.

Így lett helyszín a budapesti Puskás Aréna is, és ezzel kapcsolatban nemrég arról nyilatkozott Orbán Viktor, hogy „június 15-én lesz egy olyan nemzetközi esemény, nevezetesen a labdarúgó-Eb, amiben Magyarország is érintett. Mire oda el fogunk jutni, addigra mindenki, aki regisztrált, biztosan meg fogja kapni az oltást. Így lehetőségünk lesz arra, hogy védettségi kártyával az érdeklődők részt tudjanak venni az eseményen.” A kormányfő szerint május végéig akár a 8 milliós felnőtt lakosság jelentős részét, 7 millió embert is beolthatnak.

A Magyar Labdarúgó Szövetség így optimistán azt ígérte az európai szövetségnek, az UEFA-nak, hogy telt ház előtt rendezik meg a három budapesti csoportmérkőzést, valamint a nyolcaddöntőt. Magyarország mellett Szentpétervár és Baku a legoptimistább, ahol félházzal számolnak. Amszterdam, Bukarest, Koppenhága és Glasgow még óvatosabb, ezek a városok 25 és 33 százalék közé teszik a befogadóképességet a járványügyi helyzettől függően. Londonban maximum negyedház lesz.

Az Atv korábbi információi szerint az MLSZ a jövő héten dönt arról, hogy milyen szabályok betartása mellett látogathatnak ki a magyar szurkolók a június közepén kezdődő Európa-bajnokság budapesti meccseire.