A közpénzzel kitömött Mathias Corvinus Collegium megvenné a miskolci Avas szálló épületét

A közpénzzel kitömött Mathias Corvinus Collegium megvenné a miskolci Avas szálló épületét

Az Avas szálló (Fotó: Wikipedia)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Több dunántúli ingatlan, köztük a révfülöpi vitorláskikötő megszerzése után Kelet-Magyarországon is új bázisokat teremtene a 25 éve magánkezdeményezésként alapított Mathias Corvinus Collegium (MCC). A hagyományos iskolarendszeren túlmutató képzést, tehetségek gondozását végző MCC ugyanis megvásárolná Miskolc évtizedek óta pusztuló szállodaépületét, az egykori Avas szállót. Az évtizedek óta használaton kívüli, de műemléki védettségű épület néhány éve az önkormányzat tulajdona, ennek megvásárlására jelentkezett be a Collegium. Ezt Veres Pál, a Fidesszel szembeni összefogás színeiben megválasztott polgármester jelentette be videójában.

Veres Pál arról beszélt, hogy az önkormányzat egyéves előkészület után talált befektetőjelöltet. Az értékesítésről csütörtökre készül előterjesztés a közgyűlésnek – amelynek jogait a rendkívüli jogrend miatt most a polgármester gyakorolja. Szavai szerint a befektető vállalná az épület műemléki jellegének megőrzését is. Ez egyrészt azért lehet fontos a miskolciaknak, mert a belvárosban a rendszerváltás utáni időkre kevés olyan épület maradt, amelyet 1945 előtt húztak fel és nem viseli magán a szocialista építészet jegyeit, másrészt ez a város egyik emblematikus épülete. A borsodi megyeszékhely polgármesterének szavaiból az is kiderült, hogy az épület bentlakásos kollégiumként és szállóként működne, termei pedig rendezvényeknek is helyet adhatnának.

Az épületvásárlás újabb jele annak, hogy a Mathias Corvinus Collegium (MCC) szerte az országban – sőt saját tervei szerint az egész Kárpát-medencében – erősíti pozícióit. A Collegiumnál lényegében idén tavasztól írnak új pennával: akkor írtak a kimagaslóan tehetséges fiatalok támogatását végző szellemi műhelyre törvényt, amellyel az Országgyűlés a tehetséggondozó programját közfeladatnak minősítette. Ennek következtében több száz milliárd forintnyi vagyonhoz jutott. Megkapta a Richter és Mol részvényeinek 10-10 százalékát, amelyek a 444.hu becslése szerint 7-7,5 milliárd forintot fialnak évente. Ezen kívül szekszárdi, szombathelyi, zalaegerszegi és pécsi ingatlanokat kaptak, továbbá az említett révfülöpi birtokot, rajta a kikötővel és egy kastéllyal.

Az MCC mögött álló Tihanyi-alapítvány kuratóriumi elnöke Orbán Balázs államtitkár lett.

Időközben, november elején Varga Judit igazságügyminiszter alaptörvény-módosító javaslatot nyújtott be az Országgyűlésnek. Ennek értelmében a miniszter azt javasolja, hogy „a közfeladatot ellátó közérdekű vagyonkezelő alapítvány létrehozásáról, működéséről, megszüntetéséről, valamint közfeladata ellátásáról sarkalatos törvény rendelkezik”. Ez a gyakorlatban azt jelentené, hogy a közfeladatot ellátó alapítványokat érintően kétharmados többséggel lehet döntést hozni. A módosító javaslatról vita már zajlott, de az Országgyűlés még nem szavazott róla.

Veres Pál miskolci polgármester videójában arról is beszélt, hogy a Matthias Corvinus Collegium jó gazdája lesz az alapítványnak. A miskolci önkormányzat hírportálja, a Minap.hu felidézte, hogy az Erzsébet térre néző szállodaépület helyén már az 1800-as évek második felében is hotel működött. Az akkor még Korona Szálló nevű épületet 1893-ban bonttatta le a város, az újat, vagyis a jelenlegit pedig Adler Károly tervei alapján építették fel, a hotel 1894-ben nyitott meg – írták. A szálloda 1953-ban vette fel az Avas Szálló nevet. 1987-ben zárták be. Noha azóta több tulajdonosa is volt az épületnek, a felújításra pedig tervek is születettek, ezekből semmi sem lett. Az épületet végül 2015-ben vásárolta vissza az akkori fideszes többségű önkormányzat.