A Kúria elnöke közölte: semmi köze ahhoz, hogy feleségét tanácsvezető bíróvá nevezték ki

A Kúria elnöke közölte: semmi köze ahhoz, hogy feleségét tanácsvezető bíróvá nevezték ki

Varga Zs. András, a Kúria elnöke 2021. december 2-án (Fotó: MTI/Soós Lajos)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Kúria elnökének semmilyen szerepe nincs az ítélőtáblai pályázatok elbírálásában – közölte a Kúria, miután az Observer hétvégén arról írt, Varga Zs. András Kúria-elnök felesége, Kovács Helga Mariann úgy lett a Fővárosi Ítélőtábla Polgári Kollégiumának tanácselnöke, hogy az erről szóló szavazáson alulmaradt.

„Magyarország alkotmányos rendje nem engedi a bírák családi kapcsolatainak vizsgálatát pályázatok elbírálása során. Képtelenség is lenne a bírósági vezetők hozzátartozóit sajátos végzettségüktől, hosszú tanácselnöki és több évtizedes bírói tapasztalatuktól függetlenül kizárni a pályázatokból. Össze nem függő események összekapcsolt bemutatása érdekes lehet, de valós nem" – áll a Kúria közleményében. 

Az ügyben korábban a Hvg.hu-nak nyilatkozott Ribai Csilla, a Fővárosi Ítélőtábla elnöke. Mint kifejtette, a tanácsvezető személyéről szóló szavazás csak véleménynyilvánító javaslat, amely nem köti a kinevezőt.

Az ítélőtábla elnökének szavai szerint szakmai döntés született, a nyertes pályázó – vagyis Kovács Helga Mariann – három szakjogászi végzettséggel rendelkezik, évek óta rendszeresen tart szakmai előadásokat, képzéseket, egyetemen oktat, két kommentár társszerzője, tudományos és kutatómunkát végez. – A pályázatot nem nyert bíró szakmai felkészültsége a nyertes pályázóét nem éri el – tette hozzá.

Az Observer magyar igazságszolgáltatásról szóló cikkében egyébként idézte Vasvári Csabát, az Országos Bírói Tanács szóvivőjét is, aki arról beszélt, évek óta tapasztalnak befolyásolási kísérleteket az igazságszolgáltatásban, és kifogásolta, hogy nem teszik átláthatóvá a bírói kirendeléseket.