A MÁV-Start fejlesztés helyett inkább bezárná a vasútvonalakat

A MÁV-Start fejlesztés helyett inkább bezárná a vasútvonalakat

Fotó: Facebook/Közlekedő Tömeg

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Rengeteg gond volt már eddig a Nyíregyháza–Nyírbátor és Mátészalka–Csenger vonalakkal, amik csak gyűltek az elmúlt évek alatt, ám megoldást, esetleg az említett szakaszok felújítását nem forszírozta egyik illetékes sem. Korábban kollégánk riportot is írt a fent említett vonalakon tapasztaltakról –, és a MÁV illetékeseinél napról napra nőtt a panaszok száma.

Úgy tűnik, most megunták a dolgot. Na, persze nehogy azt higgye valaki, hogy elkezdődik a két szakasz felújítása, a közbiztonság növelése… Nem! Inkább december 9-től megszünteti a MÁV az említett két vonalon a vasútközlekedést.

A Közlekedő Tömeg nevű blog vette észre, hogy a MÁV-Csoport honlapján már meg is jelent egy közbeszerzési felhívás, amely a kieső vasútvonalak buszos pótlására keres alvállalkozót. A kiírásokról a MátészalkaLeaks számolt be elsőként.

Kétségtelen tény, hogy ezzel bizonyos gazdasági problémák megoldódnak, ám mivel a menetrend maradna az eredeti, azaz naponta 2-4 fordulót tennének meg naponta, a közlekedési blog szerint emiatt biztosan nem vesznek majd bérletet a vonalakon utazók.

Annak ellenére, hogy a vonatok sok helyen csak 20-30 km/órával közlekednek, lényegesen gyorsabb menetidőt nem lehet biztosítani a vonatpótlókkal sem. Például Mátészalkáról Csengerre a buszok átlagosan csak egy óra alatt érnek oda, míg a vonatok 52 perc alatt is megteszik a távolságot – írja a Közlekedő Tömeg. Így sok értelme annak ellenére sincs a változtatásoknak, hogy évi 35 millió forint megtakarítást remél ettől a MÁV-Start, úgy hogy a cég éves költségvetése 250 milliárd forint.

„Ráadásul a MÁV-Start megtakarításként könyvelne el kb. 100 millió forint pályahasználati díjat, amit jelenleg a sínek használatáért a saját anyacégének, a MÁV Zrt.-nek fizet. Így ez a vasúti pálya tulajdonosánál, a MÁV Zrt.-nél nagyjából 100 millió forint bevételkiesést eredményezne, miközben a tapasztalatok szerint az ilyen »nullára amortizált« vonalakon érdemi megtakarítást nem hoz a személyszállítás leállítása” – emeli ki a Közlekedő Tömeg, melynek végkövetkeztetése szerint a bezárás mérlege így 65 milliós mínusz lenne évente.

A Közlekedő Tömeg tudomása szerint Csépke András, a MÁV-Start vezérigazgatója régóta ostromolja a vasúti közlekedést megrendelő Innovációs és Technológiai Minisztériumot azzal, hogy engedélyezzék a forgalom fokozatos leállítását számos mellékvonalon. A blog több javaslatot is tesz bejegyzésében, hogy mit kellene tenni a bezárás helyett.

A MÁV-Start 2018-ban 7 milliárd forinttal már túllépte a közszolgáltatási költségkeretét.