A megszorítások ellenére nyolcmilliárd forintot költött új plakátkampányára a kormány

A megszorítások ellenére nyolcmilliárd forintot költött új plakátkampányára a kormány

A kormány „Brüsszeli szankciók tönkretesznek minket!” szlogennel indított kampányának egyik plakátja Budapesten 2022. október 20-án (Fotó: Balogh Roland/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Több mint fél évvel a 2022-es parlamenti választások után a K-Monitor nevű korrupcióellenes civil szervezet közadatigénylése után adtak ki a kormány, hogy mennyit költött a voksolás előtt két plakátkampányukra – derült ki az RTL Híradó riportjából. E szerint a választással egyidőben, utólagos megerősítés gyanánt tartott népszavazással összefüggő családvédelmi, valamint Oroszország február végén indított ukrajnai inváziójára reagáló „Őrizzük meg Magyarország békéjét és biztonságát” plakátokra összesen 20 milliárd forintot költöttek.

Ahogy az EBESZ is jelezte korábban, az ilyen típusú kampányok komoly befolyással lehetnek a választások kimenetelére. Az RTL rá is kérdezett arra a Miniszterelnöki Kabinetirodánál, hogy vajon szerintük befolyásolhatta-e a választási eredményeket a kampányokra költött 20 milliárd forintnyi közpénz, ám válaszában a kabinetiroda úgy reagált: „az ellenzéki pártok kaptak dollármilliókat a kampányidőszakban külföldről.”

Az RTL szerint a Miniszterelnöki Kabinetiroda szerződéseiből az is kiderült, a legújabb nemzeti konzultációt is támogató, a „Brüsszeli szankciók tönkretesznek minket!” szlogennel indított plakátkampányra is csaknem 8 milliárd jut. A kabinetiroda válaszában arról írt: ez az összeg csak egy keretszerződés keretösszege, amiből későbbi kampányok finanszírozását is szolgálja.