A Momentum szerint el kell törölni az árstopokat

A Momentum szerint el kell törölni az árstopokat

Nem örül az árstopnak egy pécsi kisbolt (Fotó: Kodály Delikátesz / Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

El kell törölni most már az árstopokat a Momentum szerint – derült ki a párt közleményéből. A szervezet a pénteken közzétett inflációs adatokra reagált. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerint decemberben a fogyasztói árak átlagosan 24,5 százalékkal voltak magasabbak az egy évvel korábbinál. November után ez ismét a legrosszabb szám lehet Európán belül.

A fogyasztói árak egy hónap alatt átlagosan 1,9 százalékkal nőttek, 2022-ben pedig átlagosan 14,5 százalékkal emelkedtek az előző évhez képest. 2021. decemberhez viszonyítva az élelmiszerek ára 44,8 százalékkal emelkedett, ezen belül leginkább a sajt (83,2 százalék), a tojás (82,7 százalék), a kenyér (81,1 százalék), a vaj és vajkrém (79,4 százalék) és a tejtermékek (79,2 százalék) ára nőtt.

A Momentum úgy látja, a hatósági árak hiányt vonnak maguk után, az alternatív és kiegészítő termékek árát viszont felhajtják. „Mondjuk ki az igazságot: az árstopok nem működnek. Felszólítjuk a kormányt, hogy törölje el a több ezer termék árát égbe lökő árstop-politikát, és helyette az extra ÁFA-bevételekből adjon élelmiszer-utalványt a családoknak. Mert nem az árakat kell machinálni, hanem közvetlen segítséget kell adni” – közölte a Momentum. A kormány az érvényben lévő árstopokat április végéig hosszabbította meg.