A PDSZ a sztrájkoló tanárokat ért atrocitások bejelentését kéri

A PDSZ a sztrájkoló tanárokat ért atrocitások bejelentését kéri

A PDSZ molinója Pesterzsébeten (Forrás: PDSZ/Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete Ne dolgozz ingyen című weboldalán arra kéri a pedagógussztrájkhoz csatlakozó tanárokat, tanítókat és óvónőket, hogy ha atrocitás, jogtalanság vagy retorzióval való fenyegetés érte őket, akkor ezt jelezzék a szervezetnek. Illetve tanácsokkal is ellátják a tanárokat arról, hogy hogyan viselkedjenek az efféle atrocitásokkal szemben.

Feltöltöttek a honlapra egy kérdőívet, amin az atrocitást elszenvedő sztrájkolók tehetnek bejelentést. Mint írják, „kiemelkedően fontos, hogy senkit nem érhet retorzió, büntetés azért, amiért sztrájkolt, sztrájkot szervezett, az első két órában távolmaradó tanulót, vagy annak szüleit pedig pláne nem”.

Az oldal információi szerint nagyon fontos, hogy minden utasítás esetén rá kell kérdezni az azt megalapozó jogszabályra. A sztrájkolók kérjenek minden utasítást írásban – nyilván azért, hogy később bizonyítani lehessen az esetleges jogsértést.

Az eddig érkezett, túlkapásokról szóló hírek egyike szerint például az egyik tankerület arra utasította a tanárokat, hogy a hétfői első két óráról hiányzó diákokat igazolatlan hiányzónak könyveljék el, az órákat pedig úgy mintha megtartották volna (vagyis utólag el akarták törölni a sztrájk nyomát). Ez közokirat-hamisítás lett volna.

Máshol az igazgató retorziót akart alkalmazni azon tanár ellen, aki értesítette a szülőket a sztrájkról (őt a kollégák kiállása mentette meg). Máshol arra hivatkozva, hogy az intézményben nem működik szakszervezet, meg próbálták téveszteni a tanárokat, és elhitetni velük, hogy nem sztrájkolhatnak. Arról azonban nem tudnak, hogy a büntetéssel való fenyegetőzéseknek bárhol is gyakorlati következményeik lettek volna

Címkék: PDSZ, tanársztrájk

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.