A rendőrség nem talált kivetnivalót a Karácsony rendezvényét megzavaró trollcsónakos akcióban

A rendőrség nem talált kivetnivalót a Karácsony rendezvényét megzavaró trollcsónakos akcióban

A Karácsony Gergely rendezvényét megzavaró motorcsónak (Fotó: Karácsony Gergely Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Sajátos érveléssel ejtette a rendőrség azt az eljárást, amit a Karácsony Gergely tavalyi kampányrendezvényét megzavaró motorcsónakos férfi ellen indított – írja a Népszava.

Nem követett el bűncselekményt, de még szabálysértésről sem lehet beszélni – derül ki a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) lapnak küldött válaszleveléből.

Mint ismert, Karácsony Gergely épp programbemutatót tartott 2019 szeptemberében, amikor a jármű körözni kezdett a programnak otthont adó rendezvényhajó mellett a Dunán, és amikor Karácsony beszélni kezdett, a Fidelitas „Budapest nem cirkusz!” kampányára hajazó, hangos cirkuszi zene harsant fel a csónak orrára erősített hangszórókból. A hajóban hárman ültek, arcukat eltakarták, a jármű lajstromszámát pedig ragasztószalaggal fedték le. A BRFK akkor egyedi jellel való visszaélés gyanúja miatt indított nyomozást.

A BRFK válaszában egy olyan miniszteri rendelkezést jelölt meg magyarázatként, amely szerint a 20 méternél kisebb hajókra (az érintett motorcsónak 5,2 méter) kevésbé szigorú szabályok vonatkoznak a feliratozásnál. Csakhogy ugyanez a rendelet azt is előírja, hogy az ilyen járműveken is fel kell tüntetni – „jól olvashatóan és letörölhetetlen módon” – a nevet vagy a jelet. Ráadásul az adott esetben nem is az a kérdés, hogy kell-e jel vagy sem, mert a motorcsónaknak volt lajstromszáma, csak kitakarták – írja a lap.

A Népszava a jogszabályok megnézése után viszont arra jutott, hogy a rendőrség érvelése sántít, ráadásul más esetekben igencsak szigorúan lépnek fel a hajósokkal szemben. A rendőrség lapjában, a Zsaru Magazinban találtak olyan riportot, amely szerint a Tisza-tónál a vízirendészek már azért is eljárást indítottak, ha valaki nem tartotta magánál a lajstromszámot is tartalmazó hajólevelet, vagy az megrongálódott.

A rendőrség döntése azért is furcsa a Népszava szerint, mert a lajstromszám lényegében olyan, mint az autóknak a rendszámtábla. Márpedig ebben a KRESZ nem ismert tréfát: a rendszámot „a felszerelésére kijelölt helyen, jól olvasható állapotban kell tartani, azt megváltoztatni, letakarni vagy jogosulatlanul eltávolítani tilos”.

A Népszava kiderítette, hogy a tavaly akciózó Á. Zoltán egyben a motorcsónak tulajdonosa is, aki a fideszes vezetésű XXI. kerület cégének, a Csepeli Városgazda Zrt.-nek az alkalmazásában áll, és az egyik népszerű Duna-parti vendéglátói egységnek a csoportvezetője. Á. Zoltán egyben annak a Csepeli Utánpótlás SE-nek a munkatársa, amely évente komoly támogatást kap a kerülettől.