A számvevőszék elzárta a pénzcsapot Gyurcsányék előtt

A számvevőszék elzárta a pénzcsapot Gyurcsányék előtt

Gyurcsány Ferenc, a párt elnöke, volt miniszterelnök beszédet mond a Demokratikus Koalíció (DK) X. tisztújító kongresszusán a Budapest Kongresszusi Központban 2020. március 1-jén. MTI/Máthé Zoltán

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) felfüggesztette a Demokratikus Koalíció (DK) költségvetési támogatását mindaddig, amíg a párt helyre nem állítja törvényes gazdálkodását, és azt dokumentumokkal nem igazolja – jelentette be a számvevőszék főtitkára csütörtökön, online sajtótájékoztatón.

Elveszi a Demokratikus Koalíciónak járó támogatást az Állami Számvevőszék | Magyar Hang

Az Állami Számvevőszék az ellenőrzésüket követően számos hiányosságra hivatkozva felfüggesztené a DK-nak a törvény szerint járó kifizetést. - írja a Népszava. A teljes állami támogatástól eleshet a Demokratikus Koalíció, miután az Állami Számvevőszék az ellenőrzésüket követően számos hiányosságra hivatkozva felfüggesztené a pártnak a törvény szerint járó kifizetéseket, amit az Államkincstár folyósít - jelentette be a DK szombat délelőtti online sajtótájékoztatóján.

Holman Magdolna az ellenzéki párt 2017-2018. évi gazdálkodásának ellenőrzéséről szólva azt mondta, a DK nem igazolta az időszakról közzétett adatok valódiságát: pénzügyi kimutatásai nem mutatnak megbízható és valós képet a párt bevételeiről és kiadásairól, a valótlan pénzügyi kimutatások közzétételével a párt a saját tagságát is megtévesztette.

Hangsúlyozta, a számvevőszék tájékoztatta a DK elnökét, milyen dokumentumokkal kell igazolnia a párt törvényes gazdálkodásának helyreállítását. Amennyiben a DK ennek eleget tesz, az ÁSZ azonnal visszavonja a költségvetési támogatás folyósításának felfüggesztését.

Az ÁSZ főtitkára közölte továbbá, hogy a felszámolás alatt lévő Együtt - A Korszakváltók Pártja 2017-2018-ban nem teljesítette a párttörvényben előírt elszámolási kötelezettségét.

Reagált a DK a számvevőszék döntésére: a pártot nem lepte meg a döntés. Mint Sebián-Petrovszki László, a DK pártigazgatója és parlamenti képviselője az Index kérdésére elmondta, az ÁSZ jelentéstervezetére egy 7 oldalas reakciót küldtek, de a számvevőszék egy betűt sem változtatott a jelentésen. 

„Az ÁSZ fő érve, hogy mutassuk be azokat a számlákat, amelyek alapján elkészült a DK 2017/2018-as beszámolója, és nem képesek felfogni, kezelni a helyzetet, hogy a pártirodában keletkezett tűz megsemmisítette a számlákat papíron és elektronikusan is” – mondta Sebián-Petrovszki, aki szerint amit lehetett, pótoltak, de csak a kért számlák 60 százalékát tudták bemutatni. 

A párt igazgatója szerint bíróságon fogják megtámadni az ÁSZ döntését, és elhúzódó pereskedésre készülnek, amely szerintünk akár a 2022-es választásokig is eltarthat; így előfordulhat, hogy a DK a következő választásig nem fog állami támogatásban részesülni. (A DK 207 millió forintot kap egy évben az államtól.)