A Székely Nemzeti Tanács feljelentette uszításért a román államfőt

A Székely Nemzeti Tanács feljelentette uszításért a román államfőt

Klaus Johannis, Románia elnöke (Fotó: Elnöki Hivatal, Románia)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) és a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) a román legfelsőbb bírósághoz fordult a román elnök mondatai miatt, és feljelentették Klaus Johannist – közölte kedd délután Tőkés László EMNT-elnök sajtóirodája.

Az EMNT és az SZNT jogi hátterét biztosító Siculitas Egyesület Kincses Előd ügyvédi irodáját kérte fel a feljelentés megfogalmazására. A beadvány szerint a román államelnök április 29-i televíziós beszédében gyűlöletre és diszkriminációra uszított, ezt pedig a törvény bünteti.

A feljelentés a román büntető törvénykönyv 369. cikkelyére hivatkozik, amely tiltja a polgárok uszítását bármilyen módon arra, hogy gyűlöljék vagy hátrányosan megkülönböztessék az emberek valamely csoportját. A feljelentők úgy vélték, hogy jelen esetben a romániai magyarok, a legnagyobb ellenzéki párt tagjai, valamint Magyarország állampolgárai ellen irányult az uszítás.

A jogszabály egyébként 6 hónaptól 3 évig tartó börtönbüntetést ír elő azok számára, akik az említett bűncselekményt elkövetik.

A kifogásolt televíziós beszédben Klaus Johannis kijelentette: a parlamentben a legnagyobb erőt képviselő Szociáldemokrata Párt (PSD) „titkos irodákban arról egyezkedik, hogy odaadja Erdélyt a magyaroknak”. Magyarul köszöntve a PSD elnökét, még feltette azt a kérdést is: „Vajon mi ígért nektek Orbán Viktor cserébe?”

A román elnök durván nekiment Orbán Viktornak - videóval | Magyar Hang

A kijelentés miatt a Mikó Imre Jogvédő Szolgálat és a PSD is feljelentette az elnököt a romániai Országos Diszkriminációellenes Tanácsnál, az Erdélyi Magyar Szövetség társelnökei pedig levélben kérték Donald Tuskot, az Európai Néppárt elnökét, hogy lépjen fel Klaus Johannis gyűlöletbeszéde ellen.