A zsúfoltság elkerülése miatt függesztették fel az idősek vásárlási idősávját

A zsúfoltság elkerülése miatt függesztették fel az idősek vásárlási idősávját

Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi osztályvezetője az operatív törzs sajtótájékoztatóján 2020. november 27-én (Fotó: Koronavírus tájékoztató oldal/Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A zsúfoltság elkerülését és a megfelelő távolságtartást segíti az idősek vásárlási idősávjának felfüggesztése – közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NKK) járványügyi főosztályvezetője szombaton a közmédiával. Galgóczi Ágnes elmondta, a szombattól érvényes intézkedés azt jelenti, hogy a gyógyszertárakban, élelmiszerboltokban és drogériákban a nyitva tartási idő alatt bármikor bárki vásárolhat.

A főosztályvezető felhívta a figyelmet azonban arra, hogy a járványügyi szabályokat továbbra is be kell tartani. Az idősáv felfüggesztésével együtt arra kérte az időseket, hogy lehetőség szerint akkor menjenek boltba, amikor kisebb a zsúfoltság, vagy vásárlásaikhoz kérjenek segítséget családjuktól.

A szakember emlékeztetett, hogy péntektől a posta megkezdte a nyugdíjasok számára annak az adatlapnak a kiszállítását, amellyel jelezhetik a koronavírus elleni védőoltásra vonatkozó igényüket. Ezen kívül az interneten bárki regisztrálhat a Vakcinainfo.gov.hu oldalon.

– Magyarország felkészült az oltóanyagok szállítására, fogadására, és kijelölték az oltópontokat. Az oltási terv elkészült, először azok kapják meg a vakcinát, akik a járványügyi védekezésben részt vesznek – jegyezte meg, hozzátéve, hogy Magyarország folyamatosan figyelemmel kíséri a vakcinafejlesztéseket, -kutatásokat.

– Több olyan vakcina is van, amelynek dokumentációját az Európai Gyógyszerügynökséghez (EMA) benyújtották törzskönyvezésre – emlékeztetett az NKK főosztályvezetője. Hozzátette: tudomása szerint a Pfizer-BioNTech gyógyszercégek által kifejlesztett vakcina áll legközelebb az európai engedélyeztetéshez, már beadták az EMA-hoz a szükséges dokumentációt, így várhatóan december végén az oltóanyag megkaphatja a törzskönyvet.