Adatvédelmi hatóság: A fürdők kérhetnek védettségi igazolványt

Adatvédelmi hatóság: A fürdők kérhetnek védettségi igazolványt

Kacsák a Lukács Gyógyfürdőben.

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) szerint szükséges és arányos korlátozás lehet, hogy a fürdők, az uszodák és a wellness-létesítmények védettségi igazolványt kérjenek belépéskor – számolt be a NAIH álláspontjáról az MTI.

A hivatal közlése szerint az általános adatvédelmi rendelet a személyes adatok védelméhez való jogot nem abszolút jogként határozza meg, hanem azt az arányosság elvével összhangban nézi.

Alapvető jog eközben az élethez, továbbá a testi-lelki egészséghez, egészséges környezethez való jog, közölte a NAIH. Arra jutva, hogy a fürdőkben más bevett védekezési mód, így a rendszeres szellőztetés vagy a maszkviselés előírása életszerűtlen, illetve a távolságtartásra vonatkozó intézkedések is csak korlátozottan érvényesíthetőek.

Az omikron variáns terjedésére is tekintettel jelenleg megfelelő és elfogadható korlátozás lehet, ha védettségi igazolványt kérnek – jelentette ki a NAIH, hozzátéve, hogy az üzemeltető kizárólag az igazolvány vagy alkalmazás bemutatását kérheti, de az így megismert személyes adatokat jogszerűen nem rögzítheti vagy gyűjtheti.