Airbnb-piac: a kerületeknek is érdekük a szabályozás

Airbnb-piac: a kerületeknek is érdekük a szabályozás

Fotó: Unsplash/rawpixel

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Szakemberek becslése szerint Budapesten a tízezret is meghaladja a rövidtávra bérelhető (Airbnb) lakások száma. Ezek főként a belvárosi kerületekben találhatók, a bulinegyedben és környékén különösen sok lakástulajdonos vagy –bérlő foglalkozik a kiadással. Az Airbnb-lakások az elmúlt években egyre inkább a hotelek konkurenciájává váltak. A bérlőkre a kerületek lakosai mellett a szállodaipari lobbi is panaszkodott, a lakáskiadások pedig adózási szempontból egyfajta szürkezónának számítanak. Ezek is mutatják, hogy a lakáshotelek Magyarországon jelenleg viszonylag szabályozatlan keretek között működnek. Ezzel a politikai élet szereplői is tisztában vannak, az önkormányzati választási kampánynak is témát adott a Airbnb-piac helyzete.

Az elmúlt bő hét alatt egymás után szivárogtak a hírek arról, hogy a kormány rendezné a lakáshotelek helyzetét. Sajtóértesülések szerint a kormány elfogadta azt a javaslatot, ami szigorítaná a rövid távú lakáskiadást, eszerint 120 vendégéjszakában korlátoznák éves szinten a lakáshotelek kiadásának lehetőségét. Sőt, az idei év októbere és december vége közötti időszakra 30 napos korlátot vezetnének be.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a tegnapi (2020. július 9.) kormányinfóján is beszélt a várható törvényjavaslatról. Azt mondta, hogy mivel elsősorban budapesti problémáról van szó, az önkormányzatoknak kell szabályozni a helyzetet. A piac átfogó szabályozásával Karácsony Gergely főpolgármester is egyetért. Bejegyzése szerint az állam tárgyalt is a kérdésben a főváros szakembereivel. A főpolgármester szerint az új szabályozásnak maximalizálnia kell, hányszor lehet kiadni egy lakást egy éven belül, továbbá azt is javasolta, hogy meg kell szüntetni az ilyen lakások kedvező adózását.

Fű alatt nagy üzlet a VI. kerületben

Ezért kerestük meg kérdéseinkkel több érintett kerületet. A VI. kerületben (Terézváros) egyes információk szerint minden 15. lakást Airbnb-n adnak ki. Az önkormányzat érdeklődésünkre azt írta, hogy a tulajdonosok közül sokan nemcsak egy, hanem több lakást adnak bérbe, az illegálisan működő szálláshelyek számát pedig nehéz megbecsülni. Ennek az üzletnek a haszna a tulajdonosokhoz áramlik, a költsége és a következményei – például zaj, parkolás, takarítás – viszont a kerületben élőket terheli.

A Soproni Tamás momentumos polgármester által vezetett önkormányzat szükségesnek látja az Airbnb-piac korlátozását. Válaszuk egybecseng Karácsony Gergely főpolgármester tegnapi soraival. Azt írták ugyanis, hogy a lakáskiadásból a leggazdagabbak óriási hasznot húznak, miközben egy ápolói, pedagógusi fizetésből egy szobát sem lehet bérelni a folyamatosan emelkedő árak miatt. A lakhatási válság enyhülése, a kerületben élők nyugalma miatt is tartják elengedhetetlennek a korlátozást, az üzletág szabályozását.

Közölték, hogy a polgármester már a hivatalba lépését követően felvette a kapcsolatot az Airbnb képviselőivel. Ő azt kérte, hogy csak azokat a szállásadókat engedjék regisztrálni online felületükön, akik rendelkeznek már a lakóközösségük és az önkormányzat hozzájárulásával. Az Airbnb képviselői elzárkóztak ez elöl, vagyis – idézzük – a nyomonkövetés, az iparág kifehérítése, az adófizetés követhetősége elöl.

Hozzátették viszont, hogy a kormány törvényjavaslatát, annak részleteit nem ismerik, így azt sem tudják, milyen és mekkora felelősséget ruháznak az önkormányzatokra. – A központi szabályozás évek óta várat magára, és hogy a probléma nagyobbra nőtt, mint kellett volna, az éppen annak köszönhető, hogy a törvényhozás elmaradt, és most is csak a döntési felelősség hárításáig terjed a kormány jogszabályalkotása. Bízunk benne, hogy legalább az önkormányzatok mozgástere egyértelműen lesz majd körülírva – jegyezték meg.

A Pikó András vezette VIII. kerületi önkormányzat azt közölte, hogy amíg nem látják a törvény normaszövegét, addig a konkrét kérdésekre nem tudnak felelősen választ adni. Ám leszögezték: Józsefváros önkormányzata az átgondolt és intelligens szabályozásban hisz. Azokon a helyeken (például új társasházak) ahol a rövidtávú lakáskiadás egy versenyképes szolgáltatás, ott vizsgálja az önkormányzat, hogyan tudna ezekből a szolgáltatásokból olyan többletbevételeket generálni, melyeket aztán a helyiek valós igényeire fordíthatnának – írták, hozzátéve, hogy másutt az Airbnb-s lakások egész lakóközösségeket szüntettek meg, így itt hosszú távú szabályozásra van szükség.

Az önkormányzat arra hívta fel válaszában a figyelmet, hogy a járvány következtében átalakul az Airbnb-piac, így például a józsefvárosi Heinrich-udvar ipartörténelmi emlékeit egy Airbnb-szálló kedvéért, állami támogatással elpusztítani tervezett beruházást is most újragondolnak. Azt fontosnak tartják, hogy bármilyen szabályozás jön is létre, az önkormányzatok kapják vissza teljes ellenőrzésüket a területükön folyó építkezések fölött.

A VII. kerület érdeklődésünkre azt közölte, hogy mielőtt véleményt alkotnának az Airbnb-piacról, mindenképpen megvárják a Parlament által elfogadott tervezetet, amelyből kiderül, hogy az önkormányzatok milyen hatáskörrel rendelkezhetnek a kérdésben.

Elképzelhető, hogy a tervezet akár már rövidesen ismertté válik. A tegnapi kormányinfón elhangzottak alapján az sem elképzelhetetlen, hogy a kormány által a jövő hét elejére összehívott rendkívüli parlamenti ülésen terítékre kerül a rövidtávú lakáskiadásról szóló kormányjavaslat.