Tiltakozás kezdődött a Sóskútra tervezett akkufeldolgozó ellen

Tiltakozás kezdődött a Sóskútra tervezett akkufeldolgozó ellen

Lőcsei Lajos momentumos társaival Sóskút önkormányzatának épülete előtt (Fotó: Lőcsei Lajos Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Budapesttől alig 20 kilométerre, Sóskúton hoz létre akkumlátorfeldolgozó üzemet a szlovén Andrada cég. A feldolgozás a tervek szerint már februárban elindulna. Ez az a társaság, amely korábban Alsózsolcán indította volna első magyarországi üzemét, ám a helyi önkormányzat, a civil szervezetek és a a helyi, valamint környékbeli lakosok ellenállása miatt a beruházás meghiúsult. Az Andrada közleményében az új helyszínt azzal indokolja, „a sóskúti telephely méretét és logisztikai adottságait tekintve még optimálisabb helyszínnek bizonyult”. A HVG értesülése szerint ezt követően további magyarországi és európai beruházási helyszíneket keresnek majd. 

Információink szerint a sóskútiak egészen a közelmúltig semmiféle információt nem kaptak a készülő beruházásról. Lőcsei Lajos, a Momentum országgyűlési képviselője tavaly év végén megkereste a falu vezetését, ám arról tájékoztatták, nem tudnak az Andrada terveiről. Később birtokába került egy tulajdoni lap, amely szerint a volt Orion gyár területére az Andrada tulajdonjog bejegyzését kéri – ezt eljuttatta a helyi polgármesternek is. A héten az önkormányzat Facebook oldalán megjelent bejegyzés már tényként kezeli a beruházást: „Egy szlovén cég, az Andrada képviselői ma arról tájékoztatták a képviselő-testületet és a polgármestert, hogy zöld energiatároló rendszerek újrahasznosítására hoznak létre üzemet Sóskúton. (...) A cég modern technológiával, környezetbarát módon végzi majd tevékenységét az Oriontól megvásárolt üzemben, február végétől. Két év alatt összesen 160 új munkahelyet hoznak létre Sóskúton, kifejezetten magyar munkavállalóknak.”

A bejegyzésben kiemelték: „Az Andrada célja, hogy munkája során megóvja a helyi természeti értékeket, környezetet, és magas fokú biztonságot garantáljon. A létesítmény kis kapacitású, nem veszélyes fémhulladékokat újrahasznosító üzemként indul el, majd egy sikeres felfutási fázis után, teljes energiatároló rendszereket is feldolgoz majd.” A tájékoztatás azonban egyelőre úgy tűnik, nem győzte meg a helyieket, sőt összefogás szerveződik a beruházás megakadályozására. Január 24-re alternatív közmeghallgatást szerveznek, „Nemet mondunk a sóskúti akkufeldolgozóra!” címmel. Mint felhívásukban írják, felháborítónak tartják, hogy „sem Pusztazámor 1000 lakóját, sem a 3500 fős Sóskút, sem a több, mint 10 ezer fős Tárnok, sem a gyakorlatilag 80 ezres Érd lakosságát nem kérdezik meg arról a döntéshozók, hogy kívánnak-e újabb akkumulátoripari veszélyes üzemet látni néhány száz méterre természetvédelmi területtől, alig egy kilométerre tárnoki otthonoktól, és néhány kilométerre sóskúti és érdi lakóövezetektől.”

Lőcsei Lajos képviselő a Magyar Hangnak hangsúlyozta: „Tavaly szeptemberben Alsózsolcán, most pedig Sóskúton lakatoltuk le momentumos társaimmal szimbolikusan az Andrada Group Kft. által kinézett telephely bejáratát, hogy tiltakozzunk, amikor az emberek megkerülésével akarnak veszélyes akkumulátor-feldolgozót létrehozni. Az akkufeldolgozásból származó veszélyes anyagokra utaló hordókat pedig elvittük a sóskúti önkormányzat elé, hogy lássák: ilyen és ehhez hasonló veszélyes anyagok érkeznének Sóskútra, ez ellen kell fellépnünk. Alsózsolca annak idején nem hitt az Andrada szépen hangzó szavainak, elkezdett utánajárni a cégnek és több gyanús dologra bukkantak. Az Andrada akkor nem tudott megnyugtatóan válaszolni több, a személyi biztonságot és a környezetvédelmet érintő kérdésre, így nem véletlen, hogy a helyiek kiebrudalták a céget. Remélem, a sóskúti vezetés is az emberek érdekeit képviseli majd.” A képviselő erre vonatkozó értesülései miatt január 19-én írásbeli kérdéssel fordult továbbá a miniszterelnökhöz, igaz-e, hogy nemzetgazdasági szempontból kiemelt beruházássá nyilvánítják a sóskúti akkumlátor-feldolgozót. Mint megjegyezte, ez „a demokrácia elárulását, az ott élő emberek szembeköpését jelentené.”