Alig, hogy elgondolkodott volna a zéró tolerancián az agrárminiszter, ittas vezetés elleni kampányt indított az ORFK és a Heineken

Alig, hogy elgondolkodott volna a zéró tolerancián az agrárminiszter, ittas vezetés elleni kampányt indított az ORFK és a Heineken

Söröskorsó (Fotó: Pixabay)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Heineken és az ORFK Országos Balesetmegelőzési Bizottság közös plakátkampányt indított, amely azt üzeni: aki vezet, soha ne igyon. Közben nemrég Nagy István agrárminiszter október elején Villányban felvetette, hogy társadalmi konzultációra lenne szükség a zéró tolerancia lazításáról, a Miniszterelnökséget vezető miniszter, Gulyás Gergely a kormányinfón azonban leszögezte: a kormány nem tervez lazítani a tilalmon.

Az ittasan okozott személyi sérüléses balesetek száma az elmúlt öt évben (2015-2019) 11,4 százalékkal csökkent, és ez a tendencia folytatódott 2020 első nyolc hónapjában is, derül ki az ORFK Országos Balesetmegelőzési Bizottságának adataiból. Ugyanakkor az ittasan okozott balesetek aránya idén január és augusztus között 10 százalék volt, vagyis tíz balesetből egyet ittasan okoztak. Ez a tavalyi arányhoz képest jelentős, 16,3 százalékos emelkedés, amely még akkor is veszélyes tendenciát mutat, ha egyébként az ittasan okozott balesetek darabszámában csaknem 3 százalékos csökkenés figyelhető meg.

– Mivel a koronavírus-járvány 2020-ban a gépjárműforgalom mérséklődésével is együtt járt, arányosan csökkent a közúti közlekedési balesetek száma, ugyanakkor az ittas állapotban okozott balesetek aránya lényegében nem változott. Ez rávilágít arra, hogy további erőfeszítéseket kell tenni az ittas vezetés ellen, hiszen az adatokból az is következik, hogy stabil számban vannak olyanok, akik továbbra is notóriusan ittasan vezetik járműveiket, veszélyeztetve ezzel maguk és mások épségét – írja közleményében a Heineken.

Az elmúlt évek statisztikáiból az is kiderült, hogy a személygépkocsi-vezetők az ittasan okozott balesetek 53-55 százalékáért felelősek, őket második legnagyobb arányban a kerékpárosok követik: az esetek csaknem egynegyedét a bringások okozzák. A robogósok is hajlamosak alkohollal a szervezetükben vezetni, az ittasan okozott baleset között évről évre 8-10 százalék között mérhető az arányuk. Az alkoholos befolyásoltság alatt álló gyalogosok az esetek három százalékáért felelősek.

Bár a számok összességében nem mutatnak kedvezőtlen tendenciát, a Heineken Hungária felelős alkoholfogyasztásra biztatja vásárlóit. Ezért az elmúlt öt év sikeres, ORFK-OBB-val közös együttműködését folytatva, most szintén közös plakátkampányt hirdet azzal az üzenettel, hogy „Ha vezetsz, soha ne igyál”.

„Nemzetközi és helyi kampányokban is részt veszünk az ittas vezetés visszaszorítása érdekében. Nemzetközi platformunk segítségével évről évre bevonjuk a kommunikációba a Forma-1 sztárjait, mint David Coulthard vagy idén Keke és Nico Roseberg” – mondta a közlemény szerint Geert Swaanenburg, a Heineken Hungária vezérigazgatója.

„Az ORFK-OBB legfőbb küldetéseinek egyike az ittas vezetés elleni küzdelem, hiszen az alkoholos befolyásoltság alatti járművezetés hatalmas balesetveszélyt rejt magában és súlyos felelőtlenséget jelent, amellyel a járművezető a maga- és mások testi épségét is veszélyezteti. Bódultan semmilyen járművet nem szabad vezetni, annak ellenére sem, hogy a törvény nem tiltja az alkoholfogyasztás utáni kerékpározást. A legjobb megoldás továbbra is a teljesen tiszta vezetés, bármilyen járműről is legyen szó” – idézi a közlemény Óberling József ezredest, az ORFK-OBB ügyvezető elnökét.

Október elején Nagy István agrárminiszter utalt arra a Vörösbor Napok nevű rendezvényen, Villányban tartott beszédében, hogy szeretnének társadalmi vitát indítani a zéró tolerancia fellazításáról, vagyis arról a magyar szabályozásról, hogy egy sör vagy egy pohár bor elfogyasztása után is tilos már a volán mögé ülni. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter az október 8-i Kormányinfón újságírói kérdésre azt válaszolta: nem tervezi a kormány a zéró tolerancia lazítását.