Amerikai politológus: Mondja ki a Biden-kormány, hogy Magyarország autokrata rezsim

Amerikai politológus: Mondja ki a Biden-kormány, hogy Magyarország autokrata rezsim

Daniel Kelemen (Forrás: Daniel Kelemen Twitter-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nevén kell nevezni a dolgokat és a Biden-kormánynak ki kell mondania, hogy Magyarország egy autokrata rezsim – mondta Daniel Kelemen, magyar származású amerikai politikai szakértő a Central European Affairs magazinnak adott interjújában. A politológus szerint csak az ellenzéki erők összefogása adhat bármilyen esélyt a kormányváltásra az ilyen rezsimekben. A Fidesz előtt is nehéz időszak áll az Európai Néppártból való távozásuk és Angela Merkel leköszönése után elvesztik azokat a szövetségeseket, akik eddig védelmet jelentettek számukra a komolyabb szankciók ellen – derül ki az interjúból.

A Biden-kormányzatnak azt tanácsolná, hogy a Magyarországgal kapcsolatos kommunikációban hangoztassa a szabad és tisztességes választások, valamint a politikai pluralizmus szükségességét. Fontos az is, hogy nevén nevezzék a dolgokat és kimondják, hogy Magyarország egy autokrata rezsim – mondta Daniel Kelemen egy kedden közzétett interjúban.

– Ezek a rezsimek fenntartják a formális intézményeit a demokráciának, vannak választások, és több párt is működik, de a rendszer úgy lett megváltoztatva, hogy a pálya a kormányzó pártnak lejtsen, így szinte lehetetlenné téve, hogy az ellenzék nyerjen a nemzeti választásokon. Helyi szinten még ezekben a rendszerekben is lehet esélye az ellenzéki pártoknak, ahogy az megtörtént például Budapesten vagy Isztambulban – hangsúlyozta a politológus.

– Ezekben a rendszerekben az ellenzéki erők egyesítése a legjobb megoldás, hogy egyáltalán esély legyen a kormányváltásra. A választásokhoz közeledve azonban Fidesz-kormány számos olyan lépést tesz majd, amellyel jelentős hátrányba hozhatja az ellenzéket. Ehhez pedig a médiát és a választási bizottságot is felhasználja majd kormánypárt – tette hozzá.

Daniel Kelemen szerint az Egyesült Államok könnyebb helyzetben van a távolság miatt, mint az Európai Unió, amikor az Orbán-kormány bírálatáról van szó. „Az EU-ban még a legmagasabb szinteken sem merik kimondani, hogy Orbán Viktor egy autokrata vezető, hiszen ezzel elismernék, hogy elbuktak ennek a problémának a kezelésében” – véli a szakember.

A politikai szakértő arról is beszélt, hogy a Fidesz távozása az Európai Néppártból megnyithatja az utat az Európai Bizottság számára a súlyosabb szankciók előtt, hiszen a magyar kormánypárt eddig valamelyest a pártszövetség védelme alatt állt. A Fidesz helyzetét az is súlyosbíthatja, hogy Angela Merkel német kancellár távozásával Orbán Viktor elveszti eddigi legnagyobb szövetségesét.

Daniel Kelemen a New Jersey-i Rutgers Egyetem politikai tanulmányok és jogi professzora,valamint az Európai Uniós politikai tanulmányok részlegének vezetője. Oktatott korábban az Oxfordi és Princeton Egyetemeken is. Az Európai Unió szakértőjeként rendszeresen ad tanácsokat az amerikai kongresszusnak, az amerikai külügyminisztériumnak és az Európai Tanácsnak is.