ATV: Hamarosan feloldhatják a napelemstopot egyes helyeken

ATV: Hamarosan feloldhatják a napelemstopot egyes helyeken

Napelemek a háztetőn. Képünk csak illusztráció! (Fotó: Pxhere.com)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Várhatóan október 1-jétől engedélyezi újra a kormány egyes trafókörzetekben a hálózati áram visszatáplálását a háztartási méretű kis-erőműveknél, azaz a napelemek esetében – erről nyilatkozott Kiss Ernő, a Napelem Szövetség elnöke az ATV Híradó riportjában.

Felidézték, a rezsicsökkentés korlátozása miatt tavaly nyáron nagy roham indult a napelemekért a lakosság körében. A kormány viszont 2022. november 1-jétől az újonnan telepített napelemek tulajdonosai számára megszűntette a lehetőségét annak, hogy a többletenergiát visszatáplálhassák a hálózatba, amiért cserébe a felhasználók ingyen áramot kaphattak. Mint írták, az ideiglenes rendelet még most is él, de az Európai Uniónak tett vállalás miatt 2024. december 31-ig meg kell szüntetni a moratóriumot.

Kiss Ernő szerint bár 200 ezren jelezték, hogy napelemet telepítenének de a valós kérelmek száma végül csak 30 ezer lett. A korlátozás miatt viszont a lakossági telepítések száma közelít a nullához, és rengetegen elveszítették állásukat az ágazatban.

A napelemstop kapcsán itt olvasható a Magyar Hang korábbi elemzése. Ebben többek közt Szolnoki Ádám, a Manap Iparági Egyesület elnöke arról beszélt lapunknak, a 2024. végi határidőnél inkább hamarabb és fokozatosan kellene megszüntetni a moratóriumot. Brüsszel ugyanis kikötötte, hogy a magyar energiahivatalnak az ideiglenes korlátozást legalább hathavonta felül kell vizsgálnia. Amint az értékelés eredménye megállapítja, hogy a hálózat alkalmas a termelt villamos energia integrálására, a korlátozást – akár regionális szinten is – fel kell oldani.

 

 

Címkék: napelem, napelemstop