Átvezényléssel, listázással fenyegetik az ügyeletet nem vállaló érdi háziorvosokat

Átvezényléssel, listázással fenyegetik az ügyeletet nem vállaló érdi háziorvosokat

Fotó: Unsplash/Martin

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Kilátásba helyezték, hogy listázzák azokat az érdi orvosokat, akik nem jelentkeznek ügyelni és névsorukat leadják – derült ki a Népszava birtokába került levélből. 

Jól vizsgázott az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) irányításával újjászervezett egységes alapellátási ügyelet – erről tájékoztatta Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára csütörtökön a kormányzati sajtóorgánumokat. Mindezt annak apropóján mondta, hogy alig két hét múlva Pest és Fejér megyében is bevezetik ezt a rendszert. Ezt a képet árnyalja az a levél, amelyben az érdi háziorvosokat azzal fenyegeti az OMSZ helyi telepének munkatársa, hogy amennyiben nem jelentkeznek ügyelni, úgy más megyébe vezényelhetik őket. Azt is kilátásba helyezi a levél írója, hogy a feladatot negligálókat összeírják és a névsorukat „leadják.” Hogy pontosan hová és mi célból küldik az ügyeletre nem jelentkező háziorvosok névsorát, az nem derült ki.

Lapunk is megírta, hogy februártól Pest megyében is megváltozik a háziorvosi ügyeleti rendszer, a mostani 51 ügyeleti pontból mindössze 11 olyan marad, ahol egész éjjel lesz ellátás. Gyermek háziorvosi ügyelet pedig az egész megyében mindössze 3 városban lesz. A Népszava kereste a Magyar Orvosi Kamarát (MOK), hogy kaptak-e tájékoztatást arról, hogy az ügyeletet nem vállaló háziorvosokat átvezényelhetik és listázzák őket. A MOK azt válaszolta, hogy hiába kérdeznek erről, az OMSZ-től semmiféle adatot nem kapnak, így például azt sem tudják, hogy hány háziorvos tagadta meg az ügyeletet. Egyedül abból juthatnak hozzávetőleges adathoz, hogy hányan fordulnak az ügyelettel kapcsolatos jogi problémákkal az ezzel foglalkozó kamarai ügyvédhez. Értesüléseik szerint az ügyeleti rendszerhez múlt év decemberében csatlakozó Vas megyében összesen két háziorvos vállalta az ügyeletben való részvételt, Pest megyében pedig az elmúlt napokig senki sem írta alá az OMSZ által ajánlott szerződést.