Az év végéig már jön az azeri gáz, de még csak mutatóba

Az év végéig már jön az azeri gáz, de még csak mutatóba

Gázvezeték a görög–bolgár határon 2022 nyarán (Fotó: AFP via Europress/Nurphoto/Nicoas Economou)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A magyar MVM CEEnergy és az azeri SOCAR pénteken aláírt megállapodása alapján 100 millió köbméternyi földgáz érkezik Magyarországra Azerbajdzsánból, amelyet az azeri fél még az év végéig leszállít – tudatta a külgazdasági és külügyminiszter közösségi oldalán pénteken.

Szijjártó Péter bejegyzésében hangsúlyozta: a magyar energiaellátás biztonsága ezzel tovább nőtt. A diverzifikáció lényege nem a földrajzi függőségek felcserélése, hanem minél több újabb forrás bevonása a biztonságos ellátás garantálása céljából. „Mi pedig pontosan ezt tesszük, a most meginduló szállítás alapja lehet egy hosszú távú gázvásárlási szerződésnek, amelynek keretében akár évente 2 milliárd köbméter földgáz is érkezhet hozzánk a Kaukázusból” – fogalmazott Facebook-oldalán a miniszter.

Mint megírtuk, önmagában az, hogy az azeri gáz behozatalán dolgozik az Orbán-kormány, arra utal, hogy egy évtizednyi elvesztegetett idő után most mégis keresi az orosz gáz alternatíváját. Ugyanakkor hosszú évekbe telhet, mire számottevő mennyiségben jöhet hozzánk a Kaszpi-tengerben fekvő Sah Deniz lelőhelyről kitermelt energiahordozó, ennek okairól részletesebben ITT olvashatnak.