„Az információözön eddigi eredménye: nemtudás”

„Az információözön eddigi eredménye: nemtudás”

Sík Endre 2012-ben egy konferencián (Fotó: MTI / Beliczay László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

– Az elején azt hittük, a koronavírus-járvány kitörésének helyéről és időpontjáról, az áldozatok számáról is pontos ismereteink vannak. Aztán egyre inkább kérdőjelessé vált ezek hitelessége. Politikai szempontok és különféle konteók, összeesküvés-elméletek is növelik a bizonytalanságot – mondta a Népszavának adott interjújában Sík Endre.

A szociológus szerint látszólag tökéletesen tájékoztatva vagyunk. – A helyzet ennek ellenére az, hogy pillanatnyilag fogalmunk sincs, valójában mekkora a veszély, mikor és hogyan sikerül megfékezni a járvány első hullámát, milyen valószínűséggel kell számítanunk második vagy még több hullámra, az mivel jár majd. Az információözön eddigi eredménye: nemtudás – mondta.

A szakember beszélt arról is, hogy Magyarországon a járványügy is erősen átpolitizált, ami ebben a helyzetben életveszélyes. Például, a valóban katonás ágyfelszabadítási harc mindent felülír, így a fokozatosságot és humánumot a kivitelezésben. Nem kell valamifajta gonosz politikai manipulációra gondolni, ez szerinte csak a katonai nézőpont túlpörgése.