Az LMP huszonnyolcadszor is benyújtja az ügynökakták nyilvánosságáról szóló javaslatát

Az LMP huszonnyolcadszor is benyújtja az ügynökakták nyilvánosságáról szóló javaslatát

Az állambiztonság munkatársai operatív eszközzel készült titkos fotó kiértékelésén vesznek részt. Képkocka a Belügyminisztérium Filmstúdiójának oktatófilmjéből, 1980 (Fotó: Fortepan/BM Filmstúdió)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az LMP a totalitárius diktatúrák áldozatainak európai emléknapján, szerdán, huszonnyolcadik alkalommal is benyújtja az állambiztonsági múlt feltárását célzó törvényjavaslatát – mondta online sajtótájékoztatóján az Országgyűlés Fenntartható fejlődés bizottságának LMP-s elnöke.

„A diktatúra titkaira nem lehet demokráciát építeni” – fogalmazott Keresztes László Lóránt. Kijelentette azt is: 2014 óta próbálnak érvényt szerezni az előterjesztésnek, amely segítene látni, hogy az egykori kommunista állambiztonság fenntartói miként hálózták be a rendszerváltó pártokat. Tudni szeretnék azt is, hogy az állambiztonság egykori emberei miként váltották politikai hatalmukat gazdasági hatalommá és milyen máig ható folyamatokat indítottak el. A tisztánlátást azonban a Fidesz–KDNP többség huszonhét alkalommal, vita nélkül akadályozta meg – jelentette ki. Hozzátette azt is: a rendszerváltás óta hivatalban lévő minden eddigi kormányt is súlyos felelősség terheli mindezért.

Felidézte, hogy Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes tavasszal egy interjúban beszélt azokról az okokról, amelyek miatt akadályozzák az LMP javaslatának megvitatását. Ez alapján kijelentette: szerinte a kormánypártok már „nemzeti érdekként akarják eladni, hogy az egykori állambiztonság embereit homályban tartják”. Hangsúlyozta: Semjén Zsolt érvei cáfolhatók, ezért arra kéri a kormánypárti politikust, adjon lehetőséget ezek nyilvános megvitatására.

(MTI)