Az LMP lezárta a gödi akkugyár bejáratait

Az LMP lezárta a gödi akkugyár bejáratait

Csárdi Antalt és LMP-seket igazoltatnak a gödi gyárnál (Forrás: LMP/Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Néhány órára lezárták az LMP képviselői és aktivistái a gödi Samsung-gyárat, szerintük ugyanis jogellenesen működik. A rendőrök többször is felszólították őket, hogy menjenek el, a kora délutáni órákban az igazoltatás után ez meg is történt.

Az LMP néhány országgyűlési képviselője, illetve aktivistája – körülbelül ötvenen – hétfőn délelőtt fél 9 körül érkezett meg a Samsung gödi akkugyárához, tíz órára pedig sikerült is lezárniuk a gyár mindkét bejáratát: a földre ültek és így elzárták a kaput. Néhány kamion fel is torlódott mögöttük. Csárdi Antal, az LMP frakcióvezető-helyettese lapunknak kifejtette, hogy a Samsung sdi környezethasználati engedélyéről a bíróság kimondta, hogy az nem érvényes. A gyár teljesítményét több mint 98 százalékkal kellene csökkenteni, ez azonban nem történt meg. Sem a környezetvédelmi hatóság, sem a kormányhivatal nem hajlandó lépéseket tenni annak érdekében, hogy érvényt szerezzen a bíróság döntésének, így szerinte nincs más út, mint kikényszeríteni a bíróság döntésének végrehajtását. A képviselő azon véleményének adott hangot, hogy a magyar kormány csak a multinacionális vállalatok érdekeit képviseli, szemben a magyar emberek egészségével. Szerinte ez elfogadhatatlan, ellentétes az alaptörvénnyel, a kormánypárti képviselők által is letett esküvel.

A párt élő közvetítésében hallatszott, amint a rendőrség helyszínen megjelent képviselője több alkalommal is közölte az aktivistákkal, hogy magatartásuk jogellenes, az a gyülekezési jogban foglaltakba ütközik. Felszólította őket, hogy fejezzék be a jogellenes magatartást, mert a rendőrségi törvény alapján kényszerítő eszközöket vetnek be, és rendőri intézkedésre kerül sor. Csárdi Antal az intézkedő rendőröknek is elmondta, hogy a gyár környezetvédelmi engedélyét a bíróság visszavonta, így az jogellenesen működik. Egyúttal azt kérte, fáradjanak be a cég területére, és állítsák le annak működését.

Valamivel fél három után végül 15-20 rendőr igazoltatta a tiltakozókat, akik ezután elhagyták a területet, és ismét megindulhattak a kamionok a gyár felé. Csárdi Antalt lapunknak arról is beszélt, hogy vélhetően eljárás indul ellene, mint a megmozdulás szervezője ellen. – Nem adjuk fel, addig folytatjuk a tiltakozást, amíg rá nem tudjuk kényszeríteni a kormányt a bíróság ítéletének betartatására – mondta a politikus.

Címkék: LMP, Csárdi Antal