Az Oktatási Hivatal vizsgáltatja Karácsony nyelvvizsgáját

Az Oktatási Hivatal vizsgáltatja Karácsony nyelvvizsgáját

Karácsony Gergely Budapest főpolgármestere, miniszterelnök jelölt (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Oktatási Hivatal (OH) még hétfőn felveszi a kapcsolatot a Budapesti Corvinus Egyetemmel és felkéri annak kivizsgálására, hogy Karácsony Gergely hogy lehetett tanársegéd C típusú nyelvvizsga nélkül – írja a Magyar Nemzet néven megjelenő lap.

A lap szerint a Corvinus egyetem birtokukban lévő doktori szabályzata abban az időben, amikor Karácsony náluk dolgozott, nyelvvizsga kötelezettséget írt elő a tanársegédi pozíció betöltéséhez, az adjunktusi feladatok ellátásához pedig még egy második idegen nyelv szaknyelvi és előadói szintű ismerete is szükséges lett volna. 

Az OH az ügyben azt hangsúlyozta a lapnak, hogy a Corvinus egyetem mint munkáltató alkalmazta Karácsony Gergelyt abban az időben (vagyis 2004 és 2008 között tanársegédként). Hozzátették: a nemzeti felsőoktatási törvény szabályai alapján az Oktatási Hivatal hatósági ellenőrzést indíthat a felsőoktatási intézmény működése jogszerűségének a vizsgálatára. Ezzel a jogával pedig él is a hivatal, mint közölte, hétfőn, azaz még a mai napon felveszi a kapcsolatot a Budapesti Corvinus Egyetemmel és felkéri az ügy kivizsgálására.

Az ügyben korábban megszólalt a CEU-n oktató Tóka Gábor, aki Karácsony egy korábbi angol nyelvű tanulmányát dicsérte, kitérve külön a nyelvi részre is. Lánczi András, a Corvinus rektora a Mandinerben írta meg, hogy annak idején ő alkalmazta Karácsonyt a Politikatudományi Tanszéken a Corvinuson, de mivel nem fejezte be a doktoriját, később megszüntette a munkaviszonyát.

Karácsony az egyetemi lektorátusi nyelvvizsgáját 2000-ben szerezte meg az ELTE idegen nyelvi lektorátusán, akkoriban ez is elég volt a diploma megszerzéséhez.

Címkék: Karácsony Gergely