Az ombudsmanhoz fordulnak az SZFE hallgatói

Az ombudsmanhoz fordulnak az SZFE hallgatói

A hallgatók által blokád alá volt színművészeti előtt tüntetnek (Fotó: Magyar Hang/Gulyás Balázs)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Színház- és Filművészeti Egyetem (SZFE) hallgatói és tanárai által szeptember 21-én, a Magyar Dráma Napján tartott sajtótájékoztatón bejelentették, hogy az alaptörvényben biztosított jogaik védelme érdekében jogi lépéseket tesznek, és panaszbeadvánnyal fordulnak az alapvető jogok, illetve az oktatási jogok biztosához. Ennek oka, hogy az egyetem fenntartását gyakorló Innovációs és Technológiai Minisztérium vezetője, Palkovics László teljesen elzárkózik a hallgatókkal való tárgyalástól, és a hallgatói autonómia garanciájának biztosításától.

Ezért az SZFE-sek arra kérik az ombudsmant és az oktatási biztost, hogy szólítsák fel a minisztériumot állami intézményvédelmi kötelezettségének teljesítésére, az egyetemi autonómia garanciájának biztosítására, vizsgálják meg az autonómiát sértő intézkedések és mulasztások miatti helyzetet, alkotmányos eszközeikkel pedig tegyenek lépéseket a visszás helyzet felszámolása érdekében. A blokádot addig fenntartják, amíg a Magna Charta Universitatumban megfogalmazott követeléseik nem teljesülnek.

A sajtótájékoztatón beszéltek arról is, hogy szeptember 23-án kezdődnek az egyeztetések az egyetem rektor-helyettese és kancellárja, mint munkáltató, valamint az egyetem dolgozóit képviselő sztrájkbizottság között. Hét napon keresztül folynak a tárgyalások, ha viszont a követelések nem teljesülnek, október 1-től az egyetem munkatársai sztrájkba lépnek.

Upor László leköszönő rektor-helyettes visszautalt arra, miszerint az egyetem Szervezeti- és Működési Rendjét törvénybe ütköző módon változtatta meg a kuratórium, ami miatt a felügyelő bizottsághoz fordultak, illetve négy keresetet nyújtottak be a Fővárosi Törvényszékhez.

Upor elutasította a vádakat, miszerint az egyetem politikai nevelőtáborban készítette volna fel a diákokat a blokádra, ahogy az sem igaz a rektor-helyettes szerint, hogy a Színház- és Filmművészetért Alapítvány számtalanszor kezdeményezett volna tárgyalást az egyetem vezetésével. Upor szerint téveszmén alapuló rágalomhadjáratban nyilvánul meg a kuratórium párbeszédkészsége. Mint kijelentette, erre is törvényes úton fognak reagálni. Szó esett arról is, hogy a tanítás jelenleg is folyik az egyetemen, a járványügyi intézkedéseken szigorítottak, a szeptember 1-e óta elvégzett 109 koronavírus tesztből tíz lett pozitív.

Az alapítvány szerint minden jogszerű volt

A Színház- és Filmművészetért Alapítvány – mely kuratóriumának elnöke Vidnyánszky Attila – nemrég közleményben szólította fel az egyetem vezetését, hogy fejezze be a közjátékot. Ebben azt írták, az alapítvány létrejötte óta megtett valamennyi lépése jogszerű és törvényes volt, míg a kuratórium munkájának célja, „hogy a Színház- és Filmművészeti Egyetemen az oktatás a lehető legmagasabb színvonalon, a művészi szabadságot megtestesítve, a múlt és a jelen ismereteivel felvértezve olyan tudást nyújtson, mely megfelel a hazai és nemzetközi szakma elvárásainak, mindezt a hazai jogszabályi keret maradéktalan betartása mellett”.

Véleményük szerint bár az alapítvány kuratóriuma kész volt a párbeszédre, az azonban az egyetem lemondott vezetése miatt eredménytelen volt. – Az SZFE élén jelenleg provizórikus, már lemondott vezetés áll, s emellett a szenátus is felállt egy olyan szituációban, amikor szenátusi választást tartani lényegében lehetetlen. Fontos leszögezni, hogy ezt a helyzetet nem a modellváltás vagy a kuratórium idézte elő! A Színház- és Filmművészetért Alapítvány kuratóriuma ezért határozottan felszólítja az SZFE önszántából leköszönt, de láthatóan távozni nem akaró vezetését, hogy a politikai nevelőtábor megszervezése és annak lelepleződése után végre fejezze be a közjátékot, biztosítsa az oktatást, és tegyen meg mindent az SZFE polgárai biztonságának szavatolása érdekében a járványhelyzet során! – írják Vidnyánszkyék.