Baja polgármestere: Orbán a gyűlölködés gumicsontját dobta oda nekünk

Baja polgármestere: Orbán a gyűlölködés gumicsontját dobta oda nekünk

Nyirati Klára, Baja polgármestere, unokájával, Katval

Fotó: Facebook / Nyirati Klára

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Facebookon kelt ki Orbán Viktor kevert fajról szóló beszéde miatt Nyirati Klára, Baja momentumos polgármestere, aki dühös nagymamaként, színesbőrű unokáját védve kérte számon a miniszterelnököt. – Az Ön szavait idézve „kevert fajú” az unokám. Szégyenkeznünk kellene Kata miatt? Ön szerint abnormális család vagyunk? – kérdezte bejegyzésében. Baja polgármestere a rasszista kártya veszélyeiről és Orbán Viktor valódi szándékáról is beszélt a Magyar Hangnak.

– Mit érzett akkor, amikor először hallotta Orbán Viktor tusnádfürdői fejtegetését a kevert fajokról?
– Két érzés is dolgozott bennem: a felháborodás és az ijedelem. Ijedelem személyes érintettségem, színesbőrű kisunokám sorsa miatt is. A magyar társadalom eleve nagyon megosztott, forrnak az indulatok az áremelkedés és az ukrán háborúról alkotott, egymással szöges ellentétben álló vélemények miatt.

Más sem kell most ide, mint a gyűlöletkeltés. Hiszen jól tudjuk, hogy egyetlen hógolyóból is lehet lavina: ha miniszterelnök arra biztatja a híveit, hogy legyenek rasszisták, akkor ezt sokan készpénznek vehetik, és újra elindulunk azon az úton, ami a II. világháborúhoz vezetett.

– Meséljen kicsit a családjáról.
– Közgazdász lányom 18 éves korában a Szegedi Egyetemen ismerkedett meg a nigériai származású, szintén közgazdász végzettségű férjével. Azóta, 19 éve együtt vannak, zömében itt Magyarországon, de két évet Nigériában is éltek. Ezzel együtt én tipikus magyar értelmiségi családnak tartom őket, ahol a különböző nemzetiségek találkozása csak színesíti, gazdagítja az életet. Az unokám, Kata hétéves, most megy iskolába: az anyanyelve magyar, de tud angolul is, mert szülei egymás között angolul beszélgetnek – apjával pedig nemzetisége nyelvén, hauzául társalog folyékonyan.

– Érte Katát vagy édesapját rasszista indíttatású sérelem, támadás az utóbbi években?
– Semmi ilyesmit nem tapasztaltunk. Ők egy Budapest-környéki kisvárosban élnek, és szerencsére kiterjedt baráti társaságuk van. A vejem, unokám soha nem tapasztalt ilyenfajta megkülönböztetést, sőt, inkább azt szokták mondani Katára, hogy „milyen gyönyörű kis csokibaba”. Hadd tegyem hozzá, hogy az ország másik felében, Baján sem történt velük ilyen inzultus.

– Ön szerint mi járhatott a miniszterelnök fejében, amikor a fajkeveredésről kezdett beszélni?
– Egyértelműen a figyelemelterelés. Orbán nagyon megfontoltan, előrelátóan gondolkodik. Politikai zsenialitását nem lehet elvitatni tőle – az más kérdés, hogy ezt a képességet mire, hogyan használja fel. Ám most nagyon sok társadalmi probléma került egy időben a felszínre –  az infláció és az árak az egekben, nem tudják tartani a rezsicsökkentést, az euró úgy elszaladt, ahogy egyetlen szomszédos országban sem.

Kellett valami gumicsont, amiről mindenki beszélni fog. Szerintem ezt, a gyűlölködés gumicsontját dobta oda nekünk Orbán. Osztott-szorzott, és arra jutott, hogy jobb, ha inkább erről beszél mindenki – mert neki az sem drága, ha a rasszizmusa miatt háborgunk, a lényeg, hogy a valódi bajokról ne essen szó.

– Vajon számított ilyen erős reakciókra?
– 
Szerintem egy kicsit elszámította magát. Belföldi visszhangra biztosan készült, a kemény külföldi reakciók azonban váratlanul érhették. Majd szépen kimozogja, rendezi ezt az ügyet is, azt állítja, hogy nem úgy gondolta, mást értett a kifejezés alatt. Én azon sem lepődnék meg, ha az elterelés valami olyan törvényjavaslatot leplezne, aminek sokkal nagyobb súlya van az ideológiai adok-kapoknál.