Balog Zoltán marad a református egyház élén

Balog Zoltán marad a református egyház élén

Balog Zoltán bejelentése (Forrás: Magyarországi Református Egyház/Youtube)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Bebizonyosodott az, amiről korábban már szóltak a hírek, Balog Zoltán egyetértett azzal, hogy K. Endre kegyelmet kapjon – ezt ő maga jelentette be. A Novák Katalin és Varga Judit bukását eredményező döntés kapcsán elismerte, hogy tévedett és hibázott. Ám azt is bejelentette, hogy mindezek ellenére is marad a református egyház élén, bár arra kérték, hogy közéleti szerepvállalását gondolja át.

A református egyház vezetésének többsége bizalmat szavazott Balog Zoltánnak – ezt az érintett jelentette be egy Youtube-videóban. Mint kifejtette, az elnökségi tanács nevében hívta össze egyházuk összes esperesét és egyházmegyei főgondnokát, hogy „a személyét és egyházukat ért támadásokat” megbeszéljék és azokra választ adjanak. A tanácskozáson a tisztségviselők négyötöde vett részt, ami titkos szavazással ért véget. Végül 86 százalékuk a bizalmáról biztosította.

Balog Zoltán azt is elmondta, hogy az elnökségi tanács – négy püspök, négy főgondnok – határozottan arra kérte, hogy gondolja át közéleti szerepvállalását, hogy azok mennyiben egyeztethetők össze a zsinat lelkészi elnöki megbízatásával. Ennek a kérésnek eleget fog tenni. – Tudatában vagyok annak, hogy a támadások ezzel nem érnek véget, de egyházunk kormányzóinak bizalma erőt ad ennek elviseléséhez – mondta.

A lelkész ezt követően rátért a konkrét botrányra, vagyis, hogy a hírek szerint ő is javasolta, hogy a bicskei pedofil iskolaigazgató bűnsegédje, K. Endre kegyelmet kapjon a köztársasági elnöktől. – Tudott, hogy elnök asszonnyal régi munka és jó emberi kapcsolatban vagyunk – mondta hozzátéve, hogy tagja a tanácsadó testületének is. Ha az elnök kérésére bármilyen ügyben állást foglal, az kizárólag rá tartozik, „akár tévedett, akár nem”. A döntéseket a köztársasági elnök hozza, most is így volt és vállalta a felelősséget, azt pedig tiszteletben tartja, ahogyan ezt lezárta.

Azt is elmondta, hogy egyetértett azzal, hogy K. Endre kegyelmet kapjon. – Tévedtem és hibáztam, akitől bocsánatot kellett kérnem, attól bocsánatot kértem – fogalmazott, hozzátéve, hogy ő döntést nem hozott, a pedofília elutasítása pedig nem képezi vita tárgyát. Mint kifejtette, nem azért kell bocsánatot kérnie, mert valakinek a kegyelmét támogatta, hanem azért, mert ez az egyházának kárt okozott. – Arról, hogy ennek milyen következménye legyen az egyházunkban, nem a média, nem az ellenzék, nem a kormány dönt, hanem kizárólag választott tisztségviselőink – szögezte le.