Balog Zoltán: Jézus születésének brutális üzenetét ne engedjük beteríteni angyalhajjal

Balog Zoltán: Jézus születésének brutális üzenetét ne engedjük beteríteni angyalhajjal

Balog Zoltán püspök, a Magyarországi Református Egyház zsinatának elnöke érkezik a pápa fogadására 2021. szeptember 12-én (Fotó: Gulyás Balázs/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Karácsony üzenete, hogy az Úristen még mindig nem mondott le az emberről, és ezzel arra hív, hogy „te se mondj le róla!” – mondta Balog Zoltán, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke, volt miniszter az ünnep alkalmából az MTI-nek.

A református püspök arról beszélt: az ünnep mindig eljön, függetlenül attól, hogy háború van vagy béke, hogy gazdagok vagyunk vagy szegények. De a karácsony mindennél fontosabb azoknak, akik bajban vannak, hiszen azt üzeni, hogy Isten „változtathatatlanul szeret bennünket”. Az ünnep megnyitja az ember életében a kaput Isten felé, rádöbbentheti, hogy Isten szeretete állandó, ahhoz mindig lehet kapcsolódni. Ha ez az üzenet akárcsak egy embert is megszólít, akkor már megérte az ünnep körüli „felhajtás”, ami inkább elfedi annak lényegét.

Balog Zoltán hozzátette: az emberi törekvés karácsony provokatív üzenetének tompítása. A tankok, a bankok, a járványok világában azt mondani egy kiszolgáltatott gyermekre, hogy ő Isten követe, olyan ellentmondás, amit az ember megpróbál gyengíteni, ezért karácsonyi romantikát csinál belőle. Miközben Jézus is egy olyan világba született, ahol gyermekeket gyilkoltak le azért, hogy őt elpusztítsák. „A mi dolgunk, hogy Jézus születésének radikális, sőt brutális üzenetét ne engedjük beteríteni angyalhajjal.” Miközben fontos, hogy átéljük az egymás iránti szeretetet, mindig ott kell lennie mellette a provokatív üzenetnek, hogy Isten „még mindig, mindennek ellenére” nem mondott le rólunk.

Balog Zoltán elmondta: a református egyház idén karácsonykor különös figyelemmel fordul Kárpátalja felé. A Magyar Református Szeretetszolgálat Betlehemi csillag című adománygyűjtésének célja az volt, hogy a rendszeres áramkimaradásokkal küzdő kárpátaljaiak számára is biztosítsa az ünnep fényét. A szeretetszolgálat az akció keretében gyertyákat, elemlámpákat, generátorokat és napelemes lámpákat vett és juttatott el kárpátaljai közösségekhez, családokhoz. Az egyház emellett mozgalmat szervezett, hogy segítse találkozni a szétszakított kárpátaljai családokat. Gyülekezeti termekben, templomokban, családi otthonokban biztosítják a korábban Magyarországra menekült, illetve a Kárpátalján maradt, az ünnepre Magyarországra utazó családtagok találkozását. A református püspök kitért arra: a Magyarországi Református Egyháznak nagyon szoros a kapcsolata Kárpátaljával, a 109 kárpátaljai református gyülekezet mindegyikének van magyarországi testvérgyülekezete. – Ez egy régi, hagyományos, de nemcsak történelmi, hanem napi szinten megélt kapcsolat – vélte. Ezért a háború a magyarországi református közösségeket soha nem látott mértékben mozgósította. Az elmúlt 33 évben nem nyilvánult meg ilyen áldozatkészség a református egyházon belül. Emellett a külföldi testvéregyházak – észak-ír, skót, holland, svájci, német, amerikai, japán, koreai – is nagyon sok pénzt ajánlottak fel, amit a magyar egyház juttatott el Kárpátaljára.

Vannak, akik már csak „génjeikben” vallásosak

Elmondta, az egyház elhatározta, hogy nem zárja be a szegény, idős, beteg embereket ellátó intézményeit az emelkedő rezsiszámlák miatt, és országos szinten segítik egymást közösségei.

Az ősszel lezajlott népszámlálással kapcsolatban Balog Zoltán úgy fogalmazott, az egyházhoz tartozás koncentrikus körökhöz hasonlítható. A legbelső körben vannak a rendszeres templomba járók, a következőben azok, akik csak nagy ünnepeken, a még tágabb körben, akik csak fontos életesemények –  keresztelő, esküvő, temetés – alkalmával keresik a kapcsolatot az egyházzal, és végül vannak azok a kulturálisan vagy már csak génjeikben vallásosak, akiknek van valamilyen képük arról, hogy a családjukban az egyházhoz tartozás valaha létező dolog volt, de számukra ez már alig jelent valamit.

A népszámlálás során az egyház célja a külső körökön lévők megszólítása volt, hogy a látszólagos közösséghez tartozásból valóságosat teremthessenek. Ez egy kettős meghívás: akik a népszámláláson reformátusnak vallották magukat, noha az egyház nem tud róluk, valójában egy anonim meghívót küldtek az egyháznak, hogy „itt vagyok, megszólíthatnál”, erre válaszul pedig „mi megpróbáljuk megkeresni, megszólítani őket”.