Bár szükségállapot van a cseheknél, a magyar kormány ismét beutazási engedményt ad nekik

Bár szükségállapot van a cseheknél, a magyar kormány ismét beutazási engedményt ad nekik

A Kormány.hu által közreadott képen Müller Cecília országos tiszti főorvos a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján 2020. május 7-én (Fotó: MTI/kormany.hu/Botár Gergely)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ugyan fő szabály szerint a külföldiek nem jöhetnek Magyarországra szeptembertől a járvány miatt, a V4-országok számára ismét könnyített a magyar kormány, tehát a cseheknek is, akiknél hétfőtől él újból a szükségállapot. Eközben Müller Cecília szerint nem alakult ki gócpont a Szuperkupa-döntő miatt.

Meghosszabbítja a magyar kormány a V4 országok állampolgáraira vonatkozó beutazási könnyítéseket, amelyek jelen állás szerint november elsejéig élnek – derült ki Kiss Róbert rendőr alezredes hétfői, az operatív törzs sajtótájékoztatóján tett bejelentéséből.

A Magyar Közlönyben hétfőn megjelent kormányrendelet szerint a Cseh Köztársaság, a Lengyel Köztársaság, illetve a Szlovák Köztársaság állampolgára Magyarország területére beléphet, ha igazolja, hogy valamely magyarországi szálláshelyen legkésőbb október 31-ig legalább egy napra foglalással rendelkezik, és a foglalás e kormányrendelet hatálybalépése – vagyis október 6. – előtt történt. Ezen felül a belépést megelőző 5 napon belül, egy alkalommal elvégzett, az egészségügyi szakmai szabályoknak megfelelő, molekuláris biológiai vizsgálat – SARS-CoV-2 PCR teszt – eredményét tartalmazó, magyar vagy angol nyelvű okirattal kell igazolnia, hogy SARS-CoV-2 koronavírus a szervezetében a vizsgálat időpontjában nem volt kimutatható.

Érdekesség, hogy a kormány éppen aznap lépte meg a könnyítések meghosszabbítását (ez a rendelkezés ugyanis szeptemberben már érvényes volt, csak szeptember 30-án érvényét vesztette, miután csak egy hónapra szólt), mikortól Csehországban ismételten szükségállapotot léptettek életbe a koronavírus miatt.

A magyar kormány könnyítése a magyar állampolgárokra, illetve magyar állampolgársággal nem rendelkező családtagjakra is vonatkozik. Ez azt jelenti, a karantént előíró határozat kiadása alól az illetékes járványügyi hatóság felmentést adhat nekik, ha a V4-országokból érkeztek haza, és a hazaérkezésük napját megelőző napra e kormányrendelet hatálybalépését megelőzően szállásfoglalással rendelkeztek az érintett országok valamelyikének területén. Szintén feltétel, hogy a hazaérkezését követően Magyarországon egy alkalommal elvégzett PCR teszttel igazolják, nem koronavírus-fertőzöttek.

Egyébként a fő szabály szerint szeptember 1-jétől külföldi állampolgárok nem léphetnek Magyarország területére, csak indokolt kivételekkel, a biztonsági szabályok megtartása mellett. 

Miről volt még szó?

Müller Cecília országos tiszti főorvos az RTL Klub kérdésére adott válaszából kiderült, nem vizsgálták azt, hogy a Szuperkupa budapesti döntőjén résztvevő szurkolók koronavírusosok lettek-e.

Müller úgy fogalmazott: nyilvánvalóan nem egy eseményt követnek, hanem a gyanús személyeket, információkat pedig a hozzájuk tartozó kontaktkutatásból kapnak, és orvosok által kért vizsgálatokból. Szerinte ha nagyobb számban lettek volna megbetegedések, az akkor erre az eseményre irányította volna a figyelmüket, de a járványügyi adatok alapján nincsen a rendezvényhez köthető gócpont.