Baranyi Krisztina: Vannak ügyek, amelyek bánthatják Bácskai Jánost

Baranyi Krisztina: Vannak ügyek, amelyek bánthatják Bácskai Jánost

Baranyi Krisztina (Fotó: Halász Nóra/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nem tudom értelmezni Bácskai János gúnyrajzát, gondolom, ezt egy politikai akciónak szánta – mondta megkeresésünkre Ferencváros polgármestere, Baranyi Krisztina. Ismert, a volt fideszes kerületvezető azzal került be csütörtökön a hírekbe, hogy egy abakuszt, továbbá egy Baranyiról készült sértő rajzot tett ki maga elé.

A momentumosok eltávolították azt az asztaláról, mire ő úgy nyilatkozott, újra és újra kint lesz, továbbá feljelentést tesz a rajz elvétele miatt. – Hajrá – így reagált az RTL Klubnak a momentumos Mátyás Ferenc a feljelentés hírére. Bácskai továbbá azzal védekezett, hogy a karikatúrán Baranyi korábbi szavai szerepelnek. („Megértem, hogy a bugyimba is be akarnak nézni.”)

Baranyi Krisztina az akciót ahhoz hasonlította, mint mikor Bácskai az önkormányzati átadás után nem volt hajlandó vele kezet fogni. Szerinte a volt polgármester magát minősítette ezzel.

Azt viszont a ferencvárosi vezető hozzátette, vannak ügyek, amelyek aktuálisan bánthatják Bácskait. Ilyen az is, hogy csütörtökön kérte a Ferencvárosi Szociális Foglalkoztató és Ellátó Közhasznú Társaság (Feszofe) Kft. korábbi vezetőjének azonnali visszahívását. A takarítással, lomtalanítással is foglalkozó önkormányzati cég ügyeit mostanra nézték át, visszaélésgyanús esetekre bukkanva. Baranyi személyesen úgy is gondolja, hogy a volt vezetőnek börtönben lenne a helye.

A visszahívást elmondása szerint szándékosan nem a pandémia idejére időzítette, most viszont már elkerülhetetlennek látta. A késlekedésbe kötöttek bele a fideszesek, úgy vélve, hogy azért nem márciusban kezdeményezte a dolgot a polgármester, mert az ügyvédek nem találtak a jelentésben feljelentésre okot adó dolgot. Gyurákovics Andrea fideszes frakcióvezető úgy vélte, Baranyi „koncepciós pert” folytat Sebők Endrével szemben. Sebők az átvilágítás kapcsán úgy fogalmazott, kizárólag hibakeresésről volt szó, miközben több ezer hajléktalan ember közfoglalkoztatását végzi a cég.

Eddig vizsgálták, milyen ügyekben érdemes feljelentést tenni, most arra jutottak, a fentiben mindenképp szükséges lépésről van szó.

Baranyi csütörtökön terjesztette elő új lakásrendelet-tervezetét is, azt viszont az ellenzéki többség vitára igen, elfogadásra nem javasolta. A rendelet indítványozta a szociális bérlakásállomány fokozatos, régi bérlők számára történő eladását. Baranyi módosítást is fűzött hozzá, miszerint az elidegenítési tervezet nem jelentheti kisgyerekes, idős vagy fogyatékkal élő lakók elhelyezés nélküli kilakoltatását. A polgármester aggályosnak tartja, hogy nem fogadták ezt el, miután addig senkinek nem adhatnak ki szociális alapon bérlakást, amíg nem fogadnak el új, hatályos rendeletet. Így egyelőre a pályakezdőknek célzott, kerületi lakáspályázati program sem indulhat el.

A Mérce azt írta, A Város Mindenkié (AVM) aktivistái is tiltakoztak az elfogadás ellen, mert a már harminc éve szociális lakást bérlők ötven százalékos kedvezménnyel, részletfizetésre is megvehetnének egy sor ingatlant, amelyek így a szociális hálóból kikerülnének. Baranyi az AVM nyílt levele után adott be két előterjesztői módosítást, de a többségnek ez még így sem volt elegendő.