Benedek Tibor visszavonul a vízilabdától, ezentúl kizárólag szurkoló lesz

Benedek Tibor visszavonul a vízilabdától, ezentúl kizárólag szurkoló lesz

Benedek Tibor a Millennium Masters játékosa a vízilabda All Star-gálán a Duna Arénában 2018. július 31-én. (Fotó: MTI/ Koszticsák Szilárd)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A háromszoros olimpiai bajnok, Európa- és világbajnok Benedek Tibor visszavonul minden vízilabdával kapcsolatos tevékenységtől. Az UVSE vezetőedzője a klub honlapján jelentette be döntését, és hogy a következő években kizárólag szurkolóként vesz részt a hazai vízilabdaéletben, illetve az UVSE szakmai munkájában.

– Ezúton szeretném megköszönni az egyesületben eltöltött három és fél évet, mely idő alatt rengeteg szeretetet, támogatást és bizalmat kaptam az egyesület vezetőitől, elsősorban Lovas Péter elnöktől és munkatársaimtól. Külön köszönet minden fiatal sportolónak, akiket taníthattam, vagy szerencsés esetben a mesterük lehettem. Szerettem mester lenni, megkaptam tőle szinte ugyanazt az örömet, mint játékosként, és büszke vagyok a csapatra, amellyel másfél szezont együtt dolgoztam. Összességében elmondhatom, hogy szövetségi kapitányként és utánpótlásedzőként is mindent megkaptam, amit megkaphattam, sajnos mindent nem nyerhettem meg, de nem akarok telhetetlennek látszani – tudatta állásfoglalásában a 47 éves szakember, hozzátéve, ezen kívül semmilyen nyilatkozatot nem kíván tenni, és döntése oka kizárólag magánjellegű.

Az olimpiai, világ- és Európa-bajnok Benedek közölte, örömére szolgál, hogy a helyét remek szakember veszi át, akinek nyugodt szívvel adja át a hátralévő hónapokra a felnőtt csapat irányítását, és akinek a személyéről hamarosan tájékoztatják a vízilabda barátait.

Benedek Tibor a KSI-ben kezdett vízilabdázni, onnan került az UTE-ba, ahol komoly korosztályos sikereket könyvelhetett el. 1990-ben mutatkozott be a felnőtt válogatottban, egy évvel később a Perth-i világbajnokságon bronzérmet szerezett a csapattal. A barcelonai olimpián hatodik lett, ám elnyerte a torna gólkirályi címét. 1993-ban a LEN-kupát, egy évre rá a BEK-trófeát hódította el az UTE tagjaként. A válogatottal a legnagyobb sikereit Kemény Dénes kapitánysága alatt érte el, az 1997-es sevillai EB-n aranyérmet szerző csapat a következő bő egy évtizedben tucatnyi elsőséget szerzett, köztük zsinórban három olimpiai aranyérmet (2000 Sydney, 2004 Athén, 2008 Peking). 1999-ben doppingvétség miatt eltiltották, ami miatt a sydney-i olimpia is veszélybe került, ám a nemzetközi Sport Döntőbíróság végül mérsékelte a büntetést, így a sportoló ott lehetett a nyári játékokon.

Magyarországi klubszereplése után Olaszországba szerződött, ahol előbb a Roma, majd a Pro Recco csapatát erősítette. 2004-ben tért haza a Domino-Honvédhoz, majd 2007-től újra Olaszországban játszott. Szívritmuszavarai miatt egy időre visszavonult a válogatottságtól, de a 2008-as olimpián újra tagja volt a csapatnak.

39 évesen, 2012 májusában jelentette be visszavonulását, majd 2013 és 2016 között a válogatott szövetségi kapitányaként dolgozott, melyet 2013-ban világbajnoki címre vezetett. Tagja a sportági Hírességek Csarnokának (International Swimming Hall of Fame), és négyszer választották Magyarországon az év vízilabdázójának.