Beoltották Szijjártó Pétert a Szputnyik V vakcinával

Beoltották Szijjártó Pétert a Szputnyik V vakcinával

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter megkapta az orosz vakcina első dózisát 2021. március 19-én (Forrás: Szijjártó Péter Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Megkapta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az orosz vakcinát, ami szinte mellékesen derült ki friss Facebook-bejegyzéséből.

Közben nem mulasztott el arról írni, hogy mennyi orosz vakcina várható a közeljövőben: „a keleti vakcinák szállítása folyamatos, ma délelőtt véglegesítettük Denis Manturov orosz ipari és kereskedelmi miniszter kollégámmal a márciusi Szputnyik-szállításokat (én is ezt az oltóanyagot kaptam ma): 680 ezer adag érkezik a következő két hét folyamán”.

Mint hozzátette, ebből 250-250 ezer az első oltásadag, és jövő hét közepén érkezik a korábban beadott 180 ezer oltás második adagja. 

A külügyminiszter március elején mondta ki, hogy minden olyan oltóanyagot elfogad, amit magyar szakértők engedélyeztek, de neki az orosz a legszimpatikusabb.

A 444 egyből rámutatott arra, az jó hír, hogy jön az orosz oltóanyag, de az oroszok nem tartják azt a szerződést, amit a magyar kormány kötött velük január 22-én. Mint végigveszik, az első határidő február 21-e volt. Ekkora 600 ezer adag Szputnyik leszállítását vállalták az oroszok. Ehelyett addigra mindössze 45 600 adag érkezett, ebből 5 600 még bemutató darab volt decemberben. 

A kormány kénytelen volt elismerni a késést, de azt mondták, hogy február végéig megérkezik a hiányzó adag. Nem érkezett meg, csak további 100 ezer, összesen 145 600 február végéig. Ezután az oroszok megígérték, hogy márciusban pótolják a februárban hiányzó szállításokat. 

Az újabb határidő most vasárnap – emlékeztet a portál. Amikorra már 1,6 millió adag leszállítását vállalták az oroszok a szerződésben. Ehhez képest most 425 600 adagnál tartunk, és vasárnapig nem is jön meg a hiányzó 1 174 400 adag. Így a vállalt mennyiség 26,6 százalékát szállítják le az oroszok a második határidőre.