Blokkolták a pedagógussztrájkot

Blokkolták a pedagógussztrájkot

Fotó: Facebook/Csalódott Családok

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Klebelsberg Központ blokkolta a pedagógussztrájkot, az állam jogszerűtlennek ítélte meg a demonstrációt – számolt be róla csütörtökön a Mérce. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) szerint viszont ez a lépés nevezhető jogszerűtlennek. A szakszervezet mégis arra kérte az oktatókat, hogy ne vegyék fel a sztrájkot. A tankerületek problémája azzal volt, hogy nem jelentették be, az egyes iskolákban a tanárok hány százaléka venne részt a sztrájkban.

A PDSZ szerint viszont a sztrájkbizottságok dolga volt ezt bejelenteni, így a pedagógusok nem kérhetőek számon ezért. Másrészt a szakszervezet vezetője, Szűcs Tamás a HVG.hu-nak arról beszélt, hogy ez nem is érinti az elégséges szolgáltatások körét. Eddig csak négy tankerületben tudtak előzetesen megállapodni az elégséges szolgáltatásokról, amivel a PDSZ szerint az állam megsérti az együttműködési kötelezettséget.

A Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete (MKKSZ) elnöke eközben arról számolt be, hogy országszerte 7500 köztisztviselő vesz részt a csütörtökre meghirdetett sztrájkban. Mint azt az MTI közölte, Boros Péterné a XV. kerületi önkormányzatnál indította el a munkabeszüntetést. A szakszervezeti vezető szerint fel kívánják hívni arra a kormányzat figyelmét, hogy tizenegy éve nem emelkedett a köztisztviselői illetményalap.

Az elmúlt időszakban csak a nagyobb adóbevétellel rendelkező önkormányzatok által a szolidaritási alapba befizetett források révén tudott emelkedni a köztisztviselők jövedelme. „Mára eljutottunk oda, hogy az önkormányzatok egymást finanszírozzák” – jelentette ki Boros Péterné.

Lamperth Mónika, a XV. kerületi önkormányzat jegyzője ismertette, az olyan halaszthatatlan intézkedéseket, mint haláleset bejelentése vagy helyszíni szemle, a sztrájk idején is intézik.

Mi is beszámoltunk róla korábban: március elején lépett életbe az a törvény, ami jelentősen növeli a köztisztviselők terheit.