BRFK: van választási csalás, nincs nyomozás

BRFK: van választási csalás, nincs nyomozás

Szavazólap a józsefvárosi idõközi polgármester-választáson a BVHSZC Bókay János szakközépiskolájában 2018. július 8-án (MTI Fotó: Balogh Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Felfüggesztette a nyomozást a terézvárosi választási csalási ügyben a BRFK, habár a rendőrség számára is egyértelműen csaltak az ajánlóívekkel, értesült az Index. A DK delegáltja Oláh Lajos bukkant rá még a 2018-as választások előtt, hogy Lévai Katalin pártja, a Lendülettel és a Fidesz ajánlóívein 341 név teljes azonosságot mutat, csak éppen a hozzájuk tartozó aláírás más. A sors fura fintora, hogy Zuglóban ugyanilyen azonosságokat találtak a két párt ajánlóívein.

A választást végül megnyerő baloldali politikus feljelentést tett a rendőrségen, amely tavaly el is kezdett nyomozni hamis magánokirat felhasználása miatt. Ám mostanra megakadt a kezdeti lendület, sőt, a BRFK bejelentette, ugyan nyilvánvalóan csalás történt, de mivel az elkövető kiléte nem állapítható meg, így a nyomozást felfüggesztik. Értik? Azt a nyomozást felfüggesztik, amelynek az az elsődleges célja, hogy kiderítse a napnál is világosabban, ki csalt…

De miért is volt, lehetett fontos a Fidesznek, hogy Lévai Anikó pártja összeszedje a választáson való induláshoz kellő 500 ajánlást? Nos, a magyarázat egyszerű, mert a sok párt miatt szétaprózódnak az ellenzéki szavazatok. Ráadásul a kamupártnak is jó, mert állami támogatáshoz jut, és itt súlyos milliókról van szó közpénzből.

Az

Index által nyilvánosságra hozott rendőrségi indoklásban a BRFK

a következőkkel indokolta a nyomozás felfüggesztését.

  • Kihallgatták tanúként azokat a választókat, akinek az adatai mindkét párt (Fidesz, Lendülettel) jelöltjének ívein szerepeltek. Ők mind azt mondták, hogy a Lendülettel pártról és jelöltjéről nem is hallottak, az aláírások nem is tőlük származnak.
  • A rendőrök az ajánlások gyűjtőit is kihallgatta volna, hiszen megállapította, hogy „jogellenes” volt a kitöltésük. „Ám a hamis adatokat tartalmazó ajánlóívek gyűjtőinek beazonosítása nem volt lehetséges tekintettel arra, hogy az iratokon egy-egy név és névaláírás szerepel, egyéb személyes adat nem."
  • Gyanúsítottként kihallgatták Bagyó Hildát, vagyis a Lendülettel jelöltjét, ő azonban nem tett vallomást, és mivel „nem merült fel olyan információ vagy adat, amely szerint az íveket maga a jelölt töltötte volna ki, vagy tudomással bírt volna a jogellenes kitöltésükről", megszüntették a gyanúsítását.
  • Az nem derül ki a rendőrség részletes leírásából, hogy a fideszes jelöltet, a korábban az Orbán család ügyvédjeként is dolgozó Bajkai István képviselőt kihallgatták volna az ügyben.
  • A rendőrség az indokolásban mindvégig 341 azonos ajánlásról ír – ez szerepelt ugyanis a feljelentésben –, ám annak nincs nyoma, hogy a rendőrség átvizsgálta volna a Fidesz és a Lendülettel összes ajánlóívét, hogy kiderüljön, valóban hány problémás ajánlást számolt a rendőrség.

A rendőrség döntését a portálnak Oláh Lajos elképesztőnek nevezte, és jelezte, hogy panasszal élnek az ügyészségnél, és részletes jelentést írnak az esetről az EBESZ-nek.

„Ma Magyarországon a rendőrség nem engedi, hogy a Fidesszel kapcsolatos választási csalásokat kivizsgálják. Úgy készülünk az idén két választásra, hogy a Fidesz tudja, hogy mindent megtehet, mert úgyis el lesz sikálva” - jelentette ki Oláh Lajos.