Brutális a Fidesz-dominancia a turisztikai támogatásoknál

Brutális a Fidesz-dominancia a turisztikai támogatásoknál

Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség igazgatóságának elnöke beszél a 2023-as nyári turisztikai szezont értékelő sajtótájékoztatóján Budapesten 2023. október 4-én. (Fotó: MTI/Soós Lajos)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

2017 óta összesen 61 milliárd forint közpénzt osztott ki a Magyar Turisztikai Ügynökség alá tartozó Kisfaludy 2030 Zrt. 178 önkormányzatnak 454 turisztikai projekt megvalósítására. A 24.hu összesítése szerint ennek az összegnek 78,4 százalékát fideszes polgármesterek által vezetett települések kapták.

Mintegy 11 milliárd forint jutott olyan településekre, melyeknek élén független polgármester áll. Az ellenzékinek nevezhető pártok, egyesületek által vezetett települések 2,2 milliárd forint támogatásban részesültek. Ennek több mint a felét, 1,2 milliárd forintot a Nagyatádért Egyesület kapta. Ez a teljes támogatási összeg 3,6 százaléka. (Az összegzésben nem szerepelnek az önkormányzati cégek, a támogatási dokumentumból a portál az önkormányzatokra szűkítette a vizsgálatot).

A tíz legnagyobb összegű támogatás fideszes önkormányzathoz került. A legtöbb közpénzt Balatonfüred kapta (7,8 milliárd forint), az északi parti várostól alig lemaradva Debrecen következik 7,5 milliárddal, míg a harmadik Esztergom 6,5 milliárddal. Ez a tíz fideszes önkormányzat összesen 37 milliárd forint állami segítséget kapott, ami egyben azt is jelenti, hogy ezek a települések kapták az összesen 178 önkormányzatnak kiosztott támogatás 60,6 százalékát. A fideszes vezetésű megyei jogú városok összesen 14 milliárd 579 millió forint támogatásban részesültek, miközben az ellenzéki irányításúak közül csupán Bajának és Miskolcnak jutott egy 54 milliós, illetve egy 8 milliós finanszírozás.