Bútorokat és ruhákat is meg kellett semmisíteni a szentgotthárdi otthonban az ágyipoloska-fertőzöttség miatt

Bútorokat és ruhákat is meg kellett semmisíteni a szentgotthárdi otthonban az ágyipoloska-fertőzöttség miatt

Ágyi poloskák a szentgotthárdi intézetben (Fotó: Átlátszó)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Folyamatos a poloskoairtás a szenttgotthárdi pszichiátrián – válaszolta Pintér Sándor belügyminiszter államtitkára Bakos Bernadett (LMP) írásbeli kérdésére. Arra nem tért ki a miniszter válasza, hogy a probléma hogyan fajulhatott el olyan mértékben, hogy egy, az intézményben készült videó tanúsága szerint szó szerint elleptek egy ápoltat a rovarok. A fertőzöttség súlyosságát mutathatja, hogy a miniszter válasza szerint bútorokat és ruhákat is megsemmisítettek, és tisztasági festésre is szükség volt.

Bakos Bernadett (LMP) azért fordult írásbeli kérdéssel a belügyminiszterhez, mert az Átlátszó.hu megjelentett egy olyan videót, amin a szentgotthárdi pszichiátrián az egyik beteget ellepik az ágyi poloskák. „Információk szerint 2018 óta ez a helyzet az otthonban, mert teljes irtást nem végeznek, csak felületi kezeléseket, amik mindössze pár napig tartanak” – írta írásbeli kérdésében a képviselő, aki azt szerette volna megtudni, hogy mikor tervezik véglegesen felszámolni az ágyi poloskákat az otthonban, illetve hogy öt év alatt miért nem történt semmi az ügyben és ez kinek a felelőssége. Azt is tudni szerette volna, van-e a minisztériumnak információja arról, hogy országosan hány szociális intézmény van hasonló helyzetben?

Pintér Sándor belügyminiszter nevében Rétvári Bence államtitkár azzal kezdte válaszát: a kormányzat „folyamatosan bővíti a szociális gondoskodás forrásait, hogy egyre jobb színvonalú legyen az ellátás”. Majd arról írt, hogy a probléma megoldása „intézkedési terv alapján folyamatosan zajlik”. A válaszból az derül ki, hogy jelenleg egy épületrész van lezárva a szentgotthárdi otthonban, ennek poloskamentesítése már megtörtént, és a tisztasági festés is megkezdődött. A fertőzött területről ide kerülnek át az ellátottak a miniszter szerint, de „a poloska irtása a lakott területen is folyamatos”. A fertőzött bútorzatot és ruhákat is megsemmisítik a miniszter tájékoztatása szerint. 

Kiderül a válaszból az is, hogy a népegészségügyi hatósággal történő egyeztetés után augusztus 3-tól intézmény-elhagyási tilalmat rendeltek el, és változtattak a látogatás rendjén is a fertőzés megfékezése érdekében. 

Az államtitkár szerint minden hasonló esetben megtesz „minden szükséges irtási és mentesítési tevékenységet” a fenntartó, a népegészségügyi hatóság és az adott intézményvezető.

 

Címkék: ágyi poloska