Civil szavazatszámlálókat keresnek a dunaújvárosi időközire

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A két évvel ezelőtti parlamenti választásokon a 10 285 hazai szavazókör negyven százalékában nem volt ellenzéki szavazatszámláló. A Számoljunk együtt Mozgalom pontosan ez ellen jött létre – civilek jelentkezését várták és várják, akik vállalják a munkát olyan szavazókörökben, ahova a pártok nem tudnak delegálni embereket. Tavaly az EP-választáson, majd a főpolgármesteri és a IX. kerületi előválasztásokon, az önkormányzati voksoláson, és számos időközi választáson vettek részt a náluk jelentkezett emberek. A mozgalmat egyébként a MENŐK – Magyar Európai Nők Fóruma Egyesület hozta létre és működtette az elmúlt két évben magánadományokból, tagjainak, valamint a csatlakozó önkéntesek lelkesedésével és munkájával.

A több ezer jelentkezőből az elmúlt két esztendőben kialakult egy stabil szavazatszámlálói csapat – 1920 civil és független szavazatszámlálót delegáltak ki az igénylő pártoknak, mert az érvényes törvények értelmében csak listát állító politikai párt küldhet szavazatszámlálót, civil szervezet nem. Ez viszont még mindig messze nem elegendő szám, így most is rendszeresen előfordul, hogy ellenzéki vagy civil kontroll nélkül zajlik le egy választás.

Az őszi önkormányzati választások utóhatásaként január 26-án Győrben újra polgármestert választanak, február tizenhatodikán pedig a dunaújvárosi körzetben időközi országgyűlési képviselő választásra kerül sor. A mozgalom felkérést kapott a Jobbik, DK, LMP, MSZP, Momentum és Párbeszéd közös képviselőjelöltjétől, Kálló Gergelytől, hogy a nyolc környező kisebb település harminchárom szavazókörébe adjanak embereket. 

Azt kérik, hogy aki civilként el tud és akar menni szavazatokat számolni, az info [at] szamoljukegyutt [dot] hu emailcímen jelentkezzen.