Debrecen és a külügy is cáfolja, hogy újabb akkumulátorgyár érkezne a városba

Debrecen és a külügy is cáfolja, hogy újabb akkumulátorgyár érkezne a városba

Tüntetők tiltakoznak a debreceni CATL akkumulátorgyár ellen 2023. március 4-én )Fotó: Magyar Hang/Szabó Zsolt László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

„Határozottan cáfoljuk, hogy újabb akkumulátorgyár jönne Debrecenbe” – közölte hétfőn a város polgármesteri hivatala a Magyar Hang megkeresésére. A külügy azt tudatta, hogy még nem dőlt el a beruházás helyszíne.

A hivatalt egy sajtóban megjelent értesülés apropóján kerestük meg. A Portfolio ugyanis a MarketLine nevű portálra hivatkozva arról számolt be, hogy újabb kínai akkugyár épülhet a cívisvárosban. Egy kínai vállalat, a Ningbo Zhenyu Technology nevű cég 65,9 millió dolláros – mintegy 23 milliárd forintos – beruházásáról írtak, ahol az elektromos autók akkumulátoraiban használt precíziós alkatrészeket gyártanak majd.

Debrecen polgármesteri hivatala lapunkkal azt közölte, hogy valótlan információ jelent meg a sajtóban, és határozottan cáfolják, hogy újabb akkumulátorgyár érkezne Debrecenbe. A tájékoztatás szerint a város vezetésének semmilyen ilyen irányú szándéka nincs. A város ipari infrastruktúrája a következő időszakban is kizárólag a már bejelentett és épülő üzemek kiszolgálására lesz elegendő, valamint ezen cégek kisebb léptékű munkahelyteremtő beszállítóinak fogadására. Azt is hozzátették ugyanakkor, hogy a híradásokban szereplő kínai központú NingBo ZhenYu Technology Co. Ltd. nem akkumulátor gyár, hanem alumínium héjakat és fedőlapokat, valamint elektromos járművekhez motoros precíziós lyukasztott és rovátkált fémalkatrészeket gyártó vállalat. A cég Debrecen önkormányzatát üzemi tevékenység folytatásával és területvásárlással kapcsolatban nem kereste.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium azt közölte hétfő délután, hogy a beruházás sorsa még nem eldöntött, mivel több európai ország, illetve Magyarországon belül több település is versenyben van még érte. Debrecen vonatkozásában pedig, az eddig bejelentetteken túl nem épül új akkumulátorgyár.  

Mint arról korábban beszámoltunk, Debrecenben épít akkumulátorgyárat az ugyancsak kínai CATL is, amelynek 3000 milliárd forintos beruházása 9000 új munkahelyet ígér. A projekt komoly felháborodást váltott ki az év elején. Több száz népszavazási kérdést nyújtottak be az ügyben, de eddig csak az LMP még tavaly ősszel benyújtott kérdése kapott zöld jelzést, ám a párt végül egyetlen aláírást sem gyűjtött. Szijjártó Péter külügyminiszter közben rendszeresen jelent be újabb és újabb ilyen beruházásokat, legutóbb szűk egy hete derült ki, hogy Nyíregyházán építi fel első európai akkugyárát a kínai Sunwoda. A projekt hatalmas, összesen 580 milliárdos, mindez a külügyminiszter szerint több ezer munkahelyet hoz majd létre.