Újabb kínai akkugyár érkezik Debrecenbe

Újabb kínai akkugyár érkezik Debrecenbe

Tüntetők tiltakoznak Debrecen bevárosában a cívis város mellé telepítendő CATL akkumulátorgyár ellen 2023. március 4-én (Fotó: Magyar Hang/Szabó Zsolt László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Újabb kínai akkugyár épülhet Debrecenben – a Portfolio vette észre a MarketLine-on az itthon még nem bejelentett hírt. Mint írták, a Ningbo Zhenyu Technology nevű cég 65,9 millió dolláros, mintegy 23 milliárd forintos beruházással, hoz létre gyárat a városban, ahol az elektromos autók akkumulátoraiban használt precíziós alkatrészeket gyártanak majd. Az új telephely várhatóan 2027 végén kezdi meg a működését.

Debrecenben építi gigaüzemet az ugyancsak kínai CATL is, a beruházás idén év elején komoly felháborodást váltott ki. Többen próbálkoztak népszavazással megakadályozni a gyár létrejöttét, egyelőre azonban sikertelenül.

Szijjártó Péter külügyminiszter közben rendszeresen jelent be újabb és újabb ilyen beruházásokat, legutóbb szűk egy hete derült ki, hogy Nyíregyházán építi fel első európai akkugyárát a kínai Sunwoda. A projekt hatalmas, összesen 580 milliárdos, mindez a külügyminiszter szerint több ezer munkahelyet hoz majd létre.

Frissítés: a külügy azt közölte, hogy még nem dőlt e beruházás helyszíne, Debrecen önkormányzata szerint pedig a NingBo ZhenYu Technology nem akkumulátor gyár, hanem alumínium héjakat és fedőlapokat, valamint elektromos járművekhez motoros precíziós lyukasztott és rovátkált fémalkatrészeket gyártó vállalat. Részletek itt.