Diktátor! Stop, Paks II.! Gazdaszemle – ezt üzente az ellenzék Putyinnak

Diktátor! Stop, Paks II.! Gazdaszemle – ezt üzente az ellenzék Putyinnak

(Fotó: Facebook/Párbeszéd)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Több párt is megszólalt, vagy megmozdulással nyilvánított véleményt Vlagyimir Putyin orosz elnök mai, budapesti látogatása miatt. Reggel a Clark Ádám téren a Párbeszéd molinóval üzent: ezen a diktátorok felirat mellett Putyin, Orbán Viktor miniszterelnök és Recep Tayyip Erdogan török elnök egy-egy fényképe látható. A Facebook-oldalukon azt írták, azért tiltakoznak, mert tűrhetetlennek tartják, hogy Orbán Viktor egy csettintésre ugrik, és fogadja Putyint. – Nem ismerjük a tárgyalás részleteit, nem tudjuk, hogy Orbán hogyan szolgáltatja ki országunkat az orosz diktátornak – tették hozzá.

Az LMP a Blaha Lujza térre szervezett demonstrációt, ahol a Paks II. beruházás leállítását követelték. Szerintük több gond is van a beruházással. Eszerint nagyon drága és nem megtérülő beruházás, magas korrupciós kockázatot rejt magában, fenntartja az Oroszországtól való függőségünket, összeférhetetlen a megújuló energiákkal, a nukleáris baleset esélyét nem lehet kizárni, a radioaktív hulladék kezelése pedig nincs megoldva.

Az MSZP sajtótájékoztatóján azt üzente, hogy Magyarországnak érdeke, hogy minden nagyhatalommal kiegyensúlyozott kapcsolata legyen, de Oroszországgal ez a kapcsolat inkább alárendelt – értékelt Szakács László elnökhelyettes még Putyin érkezése előtt. Bár nem kaptak hivatalos tájékoztatást arról, hogy Putyin miért jön Magyarországra, nagyon úgy tűnik, hogy az orosz elnök „mint tulajdonos, mint gazda” jött el megnézni a magyarországi befektetéseiket – például Paks II.-t vagy a Nemzetközi Befektetési Bankot –, hogy „elszámoltassa” a magyar kormányt a projektek állásáról – idézte az MTI Szakácsot.

A Demokratikus Koalíció a Facebook-oldalán osztotta meg Orbán Viktornak egy korábbi nyilatkozatát. Ezt úgy kommentálta a párt, hogy a magyar miniszterelnök pár éve még tiltakozott az oroszok ellen, de ma már Putyin zsebében van.

A Liberálisok pedig útmutatást készített Orbán Viktornak. Szerintük a kétoldalú energetikai és gazdasági kérdések helyett inkább a Krím megszállásáról, az orosz Nemzetközi Beruházási Bank budapesti fiókjának nemzetbiztonsági kockázatairól, orosz ellenzékiek bebörtönzéséről, a civilek vegzálásáról, illetve az Oroszországban élő melegek jogairól kellene felkérdeznie Putyint.