Egészségügyi jogállási törvény: Meghátrált a kormány?

Egészségügyi jogállási törvény: Meghátrált a kormány?

Orvosok és ápolók védőfelszerelésben a János kórházban (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Magyar Orvosi kamara tiltakozása után alapjaiban írhatta át az egészségügyi jogállásról szóló törvényt a kormány a végrehajtási rendelettel, de ez még nem nyilvános – írja a Hvg.hu a Medicalonline információira hivatkozva.

A végrehajtási rendelet tervezetét szerezte meg a szakportál, eszerint fontos változás lenne, hogy nem kell engedélyt kérni a másodálláshoz, legalábbis 2023. január 1-jéig, és 2022. december 31-éig nem szűnnek meg a közreműködői szerződések – legalábbis azok, amelyek idén december végéig megköttettek.

Emellett száz napban maximálta a kormány a kirendelés időtartamát, és meghatározta azt is, hogy nem lehet elvezényelni munkahelyéről a várandós és nagycsaládos orvosokat, és azokat sem, akik gyermeküket egyedül nevelik, vagy hozzátartozójuk tartós gondozásra szorul. Utóbbi kitétel vélhetően a veszélyhelyzeten kívüli időszakra vonatkozik a Hvg.hu szerint, hiszen Orbán Viktor korábban arról beszélt, hogy veszélyhelyzet alatt nem tudják az egyéni szempontokat mérlegelni. 

A béreket nem csak a bértáblával rendezik, a pluszmunkáért is járhat majd extra juttatás. Az önként vállalt túlmunkáért (készenlét esetén is) az orvos megkapja a normál órabérét, ügyeletben annak a fele jár. A helyettesítésre is kaphat plusz pénzt, kirendelés esetén pedig alapból az óradíja 150 százalékát kapja.

A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara korábbi felmérése szerint a szakdolgozók jó része az eredeti feltételekkel nem írta volna alá az egészségügyi jogviszonyról szóló szerződést, illetve a Magyar Orvosi Kamara felméréséből pedig az derült ki, hogy a kérdőívet kitöltő orvosok 77 százaléka a jelenlegi formájában nem írná alá az új egészségügyi jogviszonyról szóló szerződést, 40 százalékuk pedig emiatt akár otthagyná a közellátást. Valószínűleg ezért hátrálhatott meg a kormány, ha igazak az információk.

A Hvg.hu rákérdezett a MOK-nál arra, hogy a Medicalonline pontosan idézi-e a rendelettervezetet, illetve velük egyeztettek-e már, mire annyit írtak, hogy az újságcikkek tartalmának minősítése nem köztestületük feladata. Ugyanakkor alkotmányjogi panaszt készül beadni a Magyar Orvosi Kamara (MOK) az egészségügyi jogállásról szóló törvény miatt. Evégett nyílt pályázatot hirdettek ügyvédek számára az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló 2020. évi C. törvény rendelkezéseivel kapcsolatos jogi tanácsadás, és képviselet ellátására.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma sem válaszolt még a portál megkeresésére. Sok idő nincs már, az egészségügyi jogállással kapcsolatos törvény november 18-án, azaz szerdán lép hatályba, ez alapján a végrehajtási rendeletnek hamarosan meg kell jelennie.