Egy járvány miatti tragédia után ismét arra kérik Káslert, soron kívül oltsák a bölcsődei, óvodai és iskolai dolgozókat

Egy járvány miatti tragédia után ismét arra kérik Káslert, soron kívül oltsák a bölcsődei, óvodai és iskolai dolgozókat

Gyerekek játszanak a Tószegi Óvodában (Fotó: MTI/Mészáros János)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Gémesi György a Magyar Önkormányzatok Szövetsége (MÖSZ) elnöke nyílt levélben kéri Kásler Miklóstól, az emberi erőforrások miniszterétől, hogy a kormány vizsgálja felül az oltási tervet annak érdekében, hogy a bölcsődei, óvodai dolgozók, pedagógusok azonnal megkapják a védettségüket biztosító vakcinát.

Gémesi György emlékezteti a minisztert, hogy a hétvégén koronavírusban elhunyt egy 37 éves bölcsődei dolgozó. A nagy visszhangot kiváltó eset a gödöllői polgármester szerint rávilágít a kisgyerekekkel hivatásszerűen dolgozók kiszolgáltatott helyzetére. Mint írja, a bölcsődék, óvodák a járványhelyzet idején is nyitva tartanak, hiszen kötelező ügyeletet biztosítaniuk. És bár az önkormányzatok mindent megtesznek a biztonságos munkavégzés érdekében, valódi védelmet csak a vakcinák jelentenének. – Mindannyiunk közös érdeke, hogy minél előbb beoltsák őket – hangsúlyozza Gémesi György.

Mivel az oltás állami monopólium a polgármester a lakosságarányosan legnagyobb önkormányzati szakmai és érdekvédelmi szövetség nevében kéri a minisztert intézkedjen az ügyben, hogy megvédhessék az óvodai és bölcsődei dolgozókat.

Az RTL Híradója hétfőn számolt be róla, hogy a Nógrád megyei Szécsényben vasárnap koronavírusban elhunyt egy 37 éves nő. A bölcsődei kisgyermeknevelő az otthonában lett rosszul, állapota percről percre romlott. A családi házhoz két mentő is érkezett. Életveszélyes állapotban szállították kórházba, de az életét nem sikerült megmenteni.

Kásler Miklós korábban a tanárok kapcsán úgy fogalmazott, ugyanúgy megkapják az oltást, mint minden más magyar állampolgár, az életkoruk és egészségügyi állapotuknak megfelelően. Az óvodai és bölcsődei dolgozókról nem ejtett szót.

Bölcsődei Dolgozók Demokratikus Szakszervezete (BDDSZ) március elején kérte a bölcsődei dolgozók országos szintű soron kívüli oltását. – Az oltás biztosítása és a tesztelés a jelen helyzetben a bölcsődei dolgozók számára az állam kötelessége függetlenül attól, hogy a bölcsődék fenntartói jogait ki gyakorolja – hangsúlyozták. Közölték azt is, a 3 év alatti korosztályt nem tesztelik, pedig a gyerekek is hordozhatják a vírust, és meg is betegedhetnek. A bölcsődei dolgozók a munkájukat nem másfél méteres távolságból végzik, hanem a gyermekek közvetlen testközelében, így a fizikai távolságtartás a bölcsődés korosztály nevelése és gondozása során lehetetlen.