Egy korai áldozata szerint már 1990-ben tudták a bicskei gyermekotthonban, hogy János bácsival vigyázni kell

Egy korai áldozata szerint már 1990-ben tudták a bicskei gyermekotthonban, hogy János bácsival vigyázni kell

A bicskei gyermekotthon (Fotó: Magyar Hang/Grimm Balázs)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Akkoriban nem tudtuk, mi az, hogy pedofil, úgyhogy csak azt tudtam meg hamarosan, hogy János bácsival vigyázni kell, mert b*zi. Ezt mindenki tudta, közszájon forgott – mesélte a Szabad Európának a pedofília miatt elítélt V. János egyik korai áldozata, aki 1990-ben került a bicskei gyermekotthonba.

A névtelenséget kérő, a lap által Balázsnak nevezett fiatal akkoriban 13 éves volt és viselkedési problémái miatt került az otthonba, bár hétvégente hazajárt. Elmondása szerint a folytatódó balhék miatt hamarosan közelebbi ismertségbe került az igazgatóval. Balázs így írta le, hogyan molesztálta őt a pedofil igazgató: „Le kellett mennem az irodája melletti lakórészébe. Megmutatta a fürdőkádját, és mondta, hogy fürödjek meg. Ezután elment, és rám zárta a lakás ajtaját. Amikor visszajött, elkezdett fogdosni, és azt mondta, fogjam meg én is. Igazából ennyi volt. Nem erőszakolt meg, de fogdosott, én összehúztam magam, erre ő ölelgetett.”

További bizarr részletként elmesélte, hogy akkoriban sokat cigiztek, és az összes nevelő elől el tudták dugni a cigit az alsógatyájukba. – János bácsi volt az egyetlen, akinél ez a trükk nem működött – tette hozzá, majd így folytatta: „amikor megtalálta (és ő mindig megtalálta), az volt a szokása, hogy a két fülünknél fogva egyenként megemelt minket, aztán letett, és két oldalról egyszerre a két kezével hatalmas pofont adott”. Balázs arról is mesélt, hogy akkoriban még igazságosnak is érezték ezeket a pofonokat. „De amennyire kedvelte mindenki, annyira elterjedt volt a fiúk között az is, hogy »Vigyázz a János bácsival!«” – fogalmazott az áldozat, aki 32 évig nem mesélt erről senkinek. – Sokáig nem tudtam, miért áll a hátamon fel a szőr, amikor belelihegnek a fülembe. 2016-ban, amikor kibukott az egész botrány, nagyon felzaklatott, komolyan előjött a PTSD-m – mondta Balázs, aki néhány éve egy másik trauma miatt pszichológushoz fordult, ahol ez is újra felszínre bukott, azóta terápiára jár.

Mint megírtuk, V. János pedofil bűncselekményeket végrehajtó igazgatót – akinek a (részben) Balog Zoltán tanácsára elnöki kegyelemben részesített K. Endre falazott –, 2016-ban került előzetes letartóztatásba és 2019-ben ítélték el. Az első bejelentések azonban már 2011-ben a hatóság tudomására jutottak, de a rendőrség akkor megszüntette a nyomozást azzal, hogy nem állapítható meg a bűncselekmény elkövetése. Ezután évekig semmi sem történt az ügyben, sőt, az igazgató a következő években még állami és fővárosi kitüntetéseket is kapott. 2016 szeptember végén változott meg alapvetően a helyzet, amikor V. János egyik áldozata öngyilkos lett. Ezután jelentette fel az igazgatót az intézet egy korábbi lakója, akit régebben szintén éveken át molesztáltak.