„Egy órán át lehetett kérdezni”

„Egy órán át lehetett kérdezni”

A Samsung akkumulátor-gyára a gödi lakóövezetből (Fotó: Végh László / Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Gödön építi a világ egyik legnagyobb akkumulátorgyárát a Samsung. A kormány a beruházás miatt a település ötödét elcsatolta, a hivatalos magyarázat szerint mindezt a helyiek érdekében, akik szerint ugyanakkor alig kaptak érdemi tájékoztatást a veszélyes anyagokkal foglalkozó üzemről. A jövő Gödön, 2. rész.

Mivel az akkumulátorgyártás nem veszélytelen folyamat – az egyik legfőbb alapanyag, az elektrolit veszélyes: robbanás, illetve égés hatására mérgező hidrogén-fluorid gáz képződik, amely belélegezve halálos is lehet –, a létesítménytől néhány száz, máshol csupán néhány tíz méterre élő gödiek érthetően szerettek volna tisztán látni az üzem biztonsági kérdéseit illetően.

(...)

– A katasztrófavédelem először lezárta az eljárást közmeghallgatás nélkül, majd az új jogszabályok téves értelmezése mellett végül Pest Megye Önkormányzatához rendelte annak megtartását – meséli a Magyar Hangnak Balogh Csaba, Göd polgármestere. – Ezt a közmeghallgatást a demokrácia megcsúfolásával online tartották meg, de félreértés ne essék: e-mail formájában várták a kérdéseket, és május 29-én egy órán át telefonon is lehetett kérdezni.

(...)

– A gyár körüli 200-300 méteres zónában, ahol családi házak is találhatók, a lakosok halálos veszélynek vannak kitéve, 10 százalékos halálozási eséllyel havária esetén. Ennek ellenére az épület bővítéséről szóló katasztrófavédelmi eljárásban már nem jelöltek meg a gyár határain kívüli hatásterületet.

A gödi beruházás részleteiről és a helyiek aggodalmairól szóló részletes beszámolót a Magyar Hang június 5-én megjelent 2020/23. számában olvashatja.

Hetilapunkat megvásárolhatja az újságárusoknál, valamint elektronikus formában! És hogy mit talál még a 2020/23. számban? Itt megnézheti!