A jövő beköltözött Gödre

A jövő beköltözött Gödre

A gödi Samsung-gyár (Fotó: Végh László / Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A világ egyik legnagyobb akkumulátorgyárát építi a Samsung a Dunakanyarban, a helyiek tiltakoznának, a kormány azonban kizárta a várost a döntési folyamatból. Az üzem nagyfokú környezeti terhelést jelent, és a civilek szerint a veszélyes anyagok ellenére máig nem épült ki a megfelelő védelmi rendszer.

Egyszer csak azt láttuk a tévében, hogy Orbán Viktor fát ültet Gödön, akkor tudtuk meg, hogy hatalmas beruházás indult el néhány száz méterre tőlünk – meséli a Magyar Hangnak Kecskés Krisztina, a Göd-ÉRT Környezetvédelmi és Városvédő Egyesület egyik alapítója. A városban a világ egyik legnagyobb akkumulátorgyárát építi fel a Samsung a magyar kormány hathatós támogatásával, a helyiek szerint azonban a projekt során semmibe veszik a lakosság érdekeit, nem tájékoztatják őket a veszélyes anyagokkal dolgozó üzem bővítéséről, figyelmen kívül hagyják a panaszaikat, és a megkérdezésük nélkül adják ki a hatósági engedélyeket.

(...)

– A különleges gazdasági övezetet létrehozásában az is szerepet játszhatott, hogy az önkormányzat és a lakosság ne legyen gátja a beruházásnak – fogalmaz Bodnár Zsuzsa, a Göd-ÉRT Egyesület elnöke. – A meglévő alsó küszöbértékű veszélyes anyagokkal foglalkozó üzemet akarták felső küszöbértékűvé nyilvánítani, ennek részleteiről januárban tájékoztatták a lakosságot egy közmeghallgatáson, ahol a helyiek négy órán keresztül próbálták válaszra kényszeríteni a hatóságot, jórészt eredménytelenül.

(...)

– Göd gyönyörű kertváros, ahová a nyugalom, a természet közelsége, az egészséges környezet miatt költöznek az emberek, ma már azonban a település gyár felé eső részéről a legtöbben menekülnének, de nem tudnak, hiszen a házak rengeteget veszítenek értékükből – fogalmaz Kecskés Krisztina. – Ki költözne szívesen a városnak olyan részére, ahol nap mint nap egy monumentális, füstölgő és zajos gyárat kell látnia?

A gödi beruházás részleteiről és a helyiek aggodalmairól szóló részletes beszámolót a Magyar Hang május 29-én megjelent 2020/22. számában olvashat.

Hetilapunkat megvásárolhatja az újságárusoknál, vagy digitálisan! És, hogy miről olvashat még a 22. számban? Itt megnézheti!