„Egy teljes tudósnemzedék veszhet el”

„Egy teljes tudósnemzedék veszhet el”

A Magyar Tudományos Akadémia épülete

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nyílt levélben fordultak Orbán Viktor miniszterelnökhöz és a kormányhoz az MTA kiválósági programja, a Lendület kutatócsoport-vezetői. A levelet több mint százan aláírták.

„Az Akadémia kutatóhálózatának leválasztását célzó jogszabálytervezet elfogadása esetén pótolhatatlan nemzeti értékek vesznek el, és már rövid távon is helyrehozhatatlan tudományos, kulturális és gazdasági károk keletkeznek. Az elmélyülő bizalmi válság többek között a nemzetközileg is versenyképes fiatal kutatók elvándorlásával és egy teljes tudósnemzedék elvesztésével fenyeget” – írják levelükben.

Nyomatékosan kérik, hogy a Palkovics László innovációs és technológiai miniszter által beterjeszteni kívánt, a kutatók által átgondolatlannak, szakmai indokokkal nem alátámasztható és ezért jelen formájában rendkívül káros törvénytervezetet ne támogassák. „A törvénytervezet sutba dobja az utóbbi hónapok tárgyalásainak ITM által is konszenzussal elfogadott eredményeit, és élesen szembemegy az MTA Közgyűlése által elfogadott, a Kormány nyilvánosan kommunikált szakmai igényeit is figyelembe vevő átalakítási javaslatokkal” – hangsúlyozzák.

Az alaptörvénnyel is ellentétes lehet a kormány terve, tiltakoznak az MTA kutatóhelyeinek vezetői | Magyar Hang

Tiltakozik az Akadémiai Kutatóhelyek Vezetőinek Tanácsa a kormány által tervezett törvénymódosítás ellen. Az MTA.hu honlapon közzétett állásfoglalást a testület ellenszavazat nélkül, két tartózkodás mellett fogadta el kedden. A tanács szerint a javasolt törvénymódosítások nem felelnek meg az Innovációs és Technológiai Minisztérium és a Magyar Tudományos Akadémia között lezajlott tárgyalásokon elfogadott megállapodásoknak és a sokszor hivatkozott német főhivatású kutatóhálózati modelleknek.

Levelükben rámutatnak arra, hogy a Palkovics-féle tervezet, amely egyértelműen politikai kontroll alá helyezi a tudományos döntéshozást, „a szakmai érvekkel szemben erőltetett egyoldalú átalakítás, mely tovább mélyíti a bizalmi válságot, hátráltatja az innovációs célok elérését, és rombolja a tudományos versenyképességet, tetézve az elmúlt egy év károkozását.” Kihangsúlyozzák azt is, hogy a „törvénytervezet ellentétes az Alaptörvénynek a tudományos kutatás és az MTA szabadságát védő rendelkezéseivel, és figyelmen kívül hagyja a magyar tudományos közösség és az MTA testületi álláspontját.”

Sorra veszik, hogy a tervezet milyen konkrét rombolást végezne az akadémia vonatkozásában. Többek között az NKFIH új irányító testületének (Nemzeti Tudománypolitikai Tanács) csak egyharmadát, a létrehozandó új Eötvös Loránd Kutatási Hálózat (ELKH) irányító testületének pedig kevesebb, mint felét adják a tudomány Kormánytól független képviselői. A tervezet elveti a Közgyűlés által szakmai alapon elfogadott irányítási formát, ami a kormányzat, az MTA és a kutatóhálózat egyenlő arányú képviseletét írja elő, de elveti a konszenzussal elfogadott köztestületi formát is.

Megszűnik a tudomány önállósága, augusztustól államosítanák az MTA kutatóintézeteit | Magyar Hang

Csak az uniós választásokat várta meg a kormány, hogy megszüntesse a tudomány önállóságát. Miután nem sikerült teljes behódolásra kényszeríteni a Magyar Tudományos Akadémiát (MTA), a tudomány képviselőinek bevonása nélkül készített előterjesztéssel, kétharmados törvénnyel tervezik elvenni a kutatóintézeteket az Akadémiától augusztus elsejétől.

A kutatók felhívják a figyelmet, hogy a törvénytervezet egyoldalú állami jogi aktussal kötelezi az akadémiát vagyona használati jogának átengedésére, „amivel veszélyes és a jogrendet súlyosan romboló precedenst teremt az államosításra.” Rávilágítanak arra is, hogy ez az egész eljárás az átlátható és stabil finanszírozási rendszer hiányával kiszámíthatatlan környezetet teremt.

„A törvénytervezet szerinti átalakítás hatalmas kárt fog okozni a magyar tudományos kutatás nemzetközi presztízsének, veszélyeztetve a nemzetközi, ezen belül EU pályázati sikerességet” – áll a levélben.