Egyedüliként indult, az érvényes szavazatok 100 százalékával nyert és lesz polgármester Keszthelyen a fideszes jelölt

Egyedüliként indult, az érvényes szavazatok 100 százalékával nyert és lesz polgármester Keszthelyen a fideszes jelölt

Manninger Jenő fideszes országgyűlési képviselő beszédet mond a 176. balatoni hajózási szezon megnyitása alkalmából tarott balatonfüredi rendezvényen 2022. április 16-án (Fotó: MTI/Varga György)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Keszthelyen nem volt kérdés, hogy Manninger Jenő lesz-e az időközi választás nyertese, mert ellenzéki jelölt nem is indult a polgármesteri posztért; az önkormányzati képviselői posztért már indult ugyan ellenzéki, de a fideszes jelölt fölényesen győzött – írja a hvg.hu. A Fidesz-KDNP támogatta Manninger Jenő a szavazatok 100 százalékát begyűjtve győzött a Zala megyei Keszthelyen, a Nemzeti Választási Iroda (NVI) adatai alapján az összes, 1510 érvényes voksot megszerezte tehát, ami – ahogy azt a hvg.hu megjegyzi – annyiban nem volt meglepő, hogy egyedül ő indult a választáson, amelyen egyetlen ellenzéki kihívója sem akadt. (Az NVI szerint egyébként a választásra jogosultak 10,76 százaléka, azaz 1696 fő jelent meg az urnák előtt, és az 1510 érvényes voks mellett 174 érvénytelent is leadtak szavazás során.)

Ahogy arról korábban lapunk is beszámolt, ennek oka, hogy a helyi ellenzéki politikusok szerint nincs most olyan helyi, aki ki merne állni a fideszes Manningerrel szemben. Keszthelyen egyébként egy másik szavazást is tartottak: önkormányzati képviselőt is választottak. Itt volt ugyan ellenzéki induló a DK-s Kovács Viktória személyében, de az NVI adatai szerint a Fidesz-KDNP jelöltje, Bánhegyi Renáta győzött és lett képviselő, a voksok 75 százalékát megszerezve.

Számos helyen tartottak még időközi választásokat. Az időközi önkormányzati képviselő-választást Békéscsabán a Hajrá Békéscsaba Egyesület jelöltje, Varga Tamás alpolgármester nyerte. Rá 519-en voksoltak, míg Alföldi Károlyra, a Fidesz-KDNP jelöltjére 402-en szavaztak.

Budapest VII. kerületében a kormánypárti jelölt nyert: Ripka András a szavazatok 45,65 százalékát tudhatta magáénak vasárnap. Az ellenzék közös jelöltje, Jenei Kevin 28,28 százalékot kapott. A Veszprém megyei Balatonalmádiban is polgármester-választásra került sor, ahol Fabó Péter 62,17 százalékkal húzta be a települést. Itt korábban az exjobbikos Kepli Lajos vezette a települést, mostantól azonban a kormánypártok politikusa lesz a polgármester. Fabó kihívói valamennyien függetlenek voltak, közülük a legeredményesebb Bercsényi László volt, aki 24 százalékig jutott.

Baranya megye három településén tartottak időközi önkormányzati választást vasárnap. Cúnban a Fidesz-KDNP jelöltje, Döme Szilárd, Mekényesen a független László-Legedi Jánosné, míg Siklósnagyfaluban a szintén független Petrovics Tibor lett a polgármester - közölték a helyi választási bizottságok vezetői az MTI-vel vasárnap este.

A Nógrád megyei Alsópetényben a független Avar Ákost választották polgármesterré, míg a Győr-Moson-Sopron megyei Fertőhomokban a szintén független Radovits Tibort választották a település első emberének. Független polgármestereket választottak három Somogy megyei településen is: Mezőcsokonyán Ballér Péter, Göllén Novák Márk, Balatonberényben pedig Druskoczi Tünde nyert a vasárnap tartott időközi voksoláson.