Egyelőre kétmilliárdos kompenzációt kap a kormánytól Budapest

Egyelőre kétmilliárdos kompenzációt kap a kormánytól Budapest

A Medál Pláza a Nemzeti Atlétikai Központnál 2023. augusztus 12-én, ahol az éremátadások és koncertek, szórakoztató programok is lesznek (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az utolsó pillanatban egyezett meg Karácsony Gergely főpolgármesterrel a kormány, hogy elmaradjon a budapesti atlétikai vb megnyitóján a demonstráció, mert a kabinet nem teljesítette a vállalását. Egyelőre kétmilliárdot kap a főváros – tudta meg a Népszava.

Karácsony Gergely augusztus 11-én közölte, hogy elfogadja a Nemzetközi Atlétikai Szövetséget vezető Sebastian Coe elnök meghívását, és ott az augusztus 19-én kezdődő budapesti atlétikai világbajnokságon. Csütörtök este ugyanis lezárultak azok a tárgyalások, amelyek „az atlétikai világbajnokság megrendezésének feltételeit tartalmazó Főváros-kormány megállapodás érvényre juttatását célozták”. Karácsony emlékeztetett arra, hogy a 2019 végén megkötött megállapodás részeként a kormány vállalta, hogy öt éven keresztül évente 10 milliárd forint fejlesztési támogatást ad a kerületi egészségügyi intézményeknek és a fővárosi CT/MR programra, valamint, hogy Ferencvárosban a tömegsport céljait szolgáló sportpark épül. A megállapodás teljesítését azonban 2022-től felfüggesztették, ezért a főpolgármester szerint nem lehetett mást tenni, mint hogy visszavonta támogatását a rendezvénytől.

A Népszava értesülése szerint a főváros korábban demonstrációt jelentett be az atlétikai stadion elé pénteken fél négyre, amit most lefújtak. A korábban meglehetősen lagymatagon csordogáló tárgyalások hirtelen felélénkültek, de Gulyás Gergely miniszter levele így is az utolsó pillanatban, a találkozó előtti éjszaka érkezett meg. Az események fő aktora minden bizonnyal korábbi helyettese, az időközben a politikai rivaldafényből a sportdiplomácia színpadára átlépő Fürjes Balázs, a 2023. évi Atlétikai Világbajnokság Szervezését és Lebonyolítását Irányító Testület társelnöke volt, akinek ez a siker bizonyára jól jön a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagságáért vívott harcban – írta a lap.

„A kormány eddig összesen 20,75 milliárdot adott oda az ígért 50 milliárdból, így még csaknem 30 milliárd hibádzik. Gulyás Gergely múlt heti levelében arra tett ígéretet, hogy a már megkezdett beruházásokhoz szükséges forrásokat biztosítják. Ez mintegy 2 milliárd forintot jelent. Ez lehetőséget teremt arra, hogy az elakadt projekteket kimozgassuk” – válaszolta a Népszava kérdésére Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes, aki nagyon bízik abban, hogy a fentiekről szóló kormányhatározat még a héten megjelenik. Tudomása szerint gőzerővel dolgoznak a szövegezésén. A fennmaradó összeg felhasználásáról, a támogatott projektekről külön munkacsoport dönt majd. Ennek munkájában Pintér Sándor belügyminiszter mellett Gulyás Gergely és két fővárosi delegált vesz majd részt. A kormány nem titkoltan az uniós forrásokból teremtené elő korábbi ígéretének fedezetét. A munkacsoport a nyári szünet végével láthatna munkához.

A fővárosi alku mellett Ferencváros önkormányzata külön megállapodást kötött a kormánnyal a stadionépítés támogatásának fejében. Ennek teljesítése messze jobban áll a fővárosinál. Eddig időre megvalósult minden – válaszolta a Népszava kérdésére Baranyi Krisztina ferencvárosi polgármester. A kerület 5,6 milliárd forintot kapott egy új szakrendelő építésére. Az épület már szerkezetkész és több nagy értékű berendezést is beszereztek már. Két nagyon rossz állapotú önkormányzati bérház bontására, a lakók elhelyezésére is kaptak 1,3 milliárd forintot. A házakat már lebontották, a 70 bérlőt korábbi fürdőszoba nélküli bérleményeikből komfortos lakásokba költöztették. A ferencvárosi önkormányzat kérésére módosított stadion, illetve környezetének tervei alapján cirka 6 milliárd forintból zöld park épül a létesítmény köré. Ennek részeként lesz többek között játszótér, fitness és futópálya, extrém sportpályák, kutyafuttató és szabadtéri mozi. Visszakapják a kerületiek a korábbi Vituki-strandot, az ehhez szükséges termálkutat már ki is fúrták. Ahogy az infrastruktúra előkészítés is megtörtént a sportóvodához és a többi létesítményhez. A játékok után – amikor már elbontották a mobillelátókat is – épül újabb futópálya, továbbá lesz egy kis színpad és óvoda is.