Ezért megy el Karácsony Gergely az atlétikai vb megnyitójára

Ezért megy el Karácsony Gergely az atlétikai vb megnyitójára

Karácsony Gergely főpolgármester és Sebastian Coe, a Nemzetközi Atlétikai Szövetség elnöke 2023. augusztus 11-én. (Fotó: Karácsony Gergely Facebook-oldala/RUZSA RANIA)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Elfogadja a Nemzetközi Atlétikai Szövetséget vezető Sebastian Coe elnök meghívását, és ott lesz a bő egy hét múlva (augusztus 19-én) kezdődő budapesti atlétikai világbajnokságon Karácsony Gergely főpolgármester. Csütörtök este ugyanis lezárultak azok a tárgyalások, amelyek „az atlétikai világbajnokság megrendezésének feltételeit tartalmazó Főváros-kormány megállapodás érvényre juttatását célozták” – számolt be az egyezségről a közösségi oldalán a politikus.

Karácsony emlékeztetett arra, hogy a 2019 végén megkötött megállapodás részeként a kormány vállalta, hogy öt éven keresztül évente 10 milliárd forint fejlesztési támogatást ad a kerületi egészségügyi intézményeknek és a fővárosi CT/MR programra, valamint, hogy Ferencvárosban a tömegsport céljait szolgáló sportpark épül. A megállapodás teljesítését azonban 2022-től felfüggesztették, ezért a főpolgármester szerint nem lehetett mást tenni, mint hogy visszavonta támogatását a rendezvénytől. (A háttérben a Fudan-ügy állt: a kormány azt szerette volna, ha a kínai Fudan Egyetem költözik a Diákvárosnak kiszemelt területre a ferencvárosi Duna-parton, amire Karácsony úgy reagált, hogyha nincs Diákváros, akkor atlétikai vébé sem lesz. A Fudan-projekt azóta áldozatul esett a beruházási stopnak, de a Diákváros sem épült meg.) 

– Gulyás Gergely miniszter úr tegnap éjszaka Miniszterelnök úr felhatalmazásával írásban is megerősítette, hogy a kormány betartja a megállapodást. Azoknál a projekteknél, ahol félbemaradtak a beruházások soron kívül megkötésre kerülnek a szükséges szerződések, és a megállapodásból hátralévő keret felosztása kapcsán pedig megindulnak a szakmai egyeztetések. Köszönöm Gulyás miniszter úr és Fürjes Balázs, a vb-t szervező bizottság társelnökének aktivitását az ügyben – írta pénteken a főpolgármester. Zárásképpen így fogalmazott: „Nem vagyok naiv. Pontosan tudom, hogy rengeteget kell még küzdenünk, hogy ezek a források valóban meg is érkezzenek. Azt is tudom, hogy a választásig tartó egy évben a kormányoldal minden eszközzel sanyargatni fogja a várost és a városvezetést. Budapestnek és Magyarországnak azonban az az érdeke, hogy ha már belevágtunk, akkor legyen sikeres a világbajokság. És legyen egészségesebb város Budapest!”