Egymilliós büntetést kapott az oltást megtagadó erdőkertesi háziorvos

Egymilliós büntetést kapott az oltást megtagadó erdőkertesi háziorvos

Elõkészítik oltáshoz az orosz fejlesztésû Szputnyik V koronavírus elleni oltóanyagot (hivatalos nevén Gam-COVID-Vac) Budapesten, a Szent Imre Egyetemi Oktatókórház oltópontján 2020. február 6-án (Fotó: MTI/Bruzák Noémi)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az erdőkertesi háziorvos oltásmegtagadása ellentmond az orvosszakmai, etikai és a jogi előírásoknak is, ezért a kormányhivatal a praxisára egymillió forint egészségügyi bírságot szab ki – közölte a kormányhivatal az MTI-vel kedden.

A Pest Megyei Kormányhivatal folyamatosan gondoskodik a háziorvos praxisához tartozó páciensek beoltásáról, mindenki meg fogja kapni az oltást – emelték ki. 

Hozzátették: a Magyar Orvosi Kamara elnöksége a hippokratészi esküvel ellentétesnek tart minden olyan megnyilvánulást, amely oltásellenes, valamint rombolja az egészségügybe vetett bizalmat. A Pest Megyei Kormányhivatal számára sem tolerálható, ha megtagadják az életmentő oltások beadását – írták.

 A közleményben idézték Tarnai Richárdot, a Pest Megyei Kormányhivatal vezetőjét, aki azt mondta: „miközben az ország óriási erőfeszítéseket tesz a járvány megfékezésére, elfogadhatatlanok azon romboló cselekedetek és megnyilatkozások, amelyekkel meg akarják akadályozni, hogy Magyarország legyőzhesse ezt a kórt”.

Az ügy előzménye, hogy Kiss Csaba erdőkertesi háziorvos a rendszer hiányosságaira hivatkozva nyíltan megtagadta a körzetéhez tartozó páciensek beoltását a koronavírus elleni oltóanyagokkal.

Kiss Csaba február végén azt mondta az Átlátszónak, hogy háziorvosi praxisa nem felel meg az oltóponti kritériumoknak, nem tudja biztosítani, hogy az oltásra érkezők és a rendelésre várakozó betegek ne találkozzanak. Mint akkor mondta, nem vállalja, hogy olyan vakcinákkal oltson, melyeknek nincs európai uniós engedélyük. Az ATV-nek pedig úgy nyilatkozott, hogy káosz uralkodik az oltások elrendelésében, mikor kit kell oltani, és ez hétről hétre változik.

A háziorvos korábban arról is beszélt, ha megbüntetik, az csődbe fogja vinni a vállalkozást, és befejezi a működését.